Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Perqué l’Estat Islamic vòl que ganhe l’ultradrecha?

L’autoproclamat Estat Islamic (EI) es una organizacion criminala qu’apareis sobdament dins l’encastre de guèrras en Orient Mejan. Sabèm pas amb certitud qual es darrièr aquela organizacion, mas en vesent lors ressorsas d’armas e de propaganda, son generosament finançats per qualques unes que beneficiarián de tot aquel malastre. Tant l’EI, coma totes los fanatismes en general (que sián religioses, patriotics, esportius...) son basats sus l’òdi e l’intolerància. Se servisson d’aqueles sentiments negatius per que lors adèptes —dont fòrça son originaris d’Euròpa— pòscan cometre de crimes òrres qu’una persona sana d’esperit i poiriá quitament pas pensar, e los menan quitament al suicidi. Per reüssir, es important per l’EI que lo mond occidental semene l’islamofobia que lor permet de justificar lor òdi del mond occidental. Atal, se servisson del malaür e del patiment de fòrça joves de nòstres quartièrs marginalizats per captar d’adèptes, que vendràn de borrèls jihadistas.
 
Lo jihadisme fa servir l’islamofobia per alucar sa maquina de propaganda e transformar nòstres joves en nòstres bòias. Èra de preveire que l’Estat Islamic ensajariá d’organizar una ataca durant la campanha electorala de la presidenciala francesa, car li conven plan la victòria d’una opcion politica que semene l’islamofobia.
 
L’atemptat de dijòus passat a París nos rend plan tristes. D’un latz, per tota la dolor e lo patiment a l’entorn dels assassinats. De l’autre, per veire la miserabla e pietadosa instrumentalizacion que qualques candidats de la presidenciala faguèron del crime. D’unes demandavan la reïnstauracion de las frontièras e l’expulsion dels estrangièrs, d’autres prometián un plan de lucha contra lo terrorisme islamista s’èran elegits, e d’autres quitament gausavan d’afirmar que “sèm en guèrra”, que caliá causir entre “nosautres o eles”. Per contra, la còla de Jornalet cresèm que cal sosténer los musulmans del Mond entièr que luchan contra lo jihadisme. Nòstres vesins de tradicion musulmana devon èsser nòstres aliats màgers per combatre ensems l’Estat Islamic. De fach, d’organizacions musulmanas condemnan fermament los atemptats.
 
De remembrar que mai d’un bòia es nascut dins los quartièrs de nòstras vilas. De remembrar que l’immensa majoritat de las victimas del terrorisme jihadista son de ciutadans musulmans. De remembrar que los refugiats que fugisson la terror de la guèrra e del jihadisme, rescontran la vergonha e la xenofobia quand arriban dins l’Union Europèa. De remembrar que nòstres vesins de tradicion musulmana son de victimas dels atemptats, e mai riscan que lors mainatges tomben dins la trapèla de la propaganda jihadista e vengan de borrèls.


 
 abonar los amics de Jornalet





 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pèc Pinsaguèl
14.

Brave muòl mas Diu es al dintre de tu e tanben es tu e "ton mestre" . Nos cal pas confondre dògma e Diu e Diu e dictator . Se mesfisar de las valors guerrièras dels pòbles orgulhoses.

  • 0
  • 0
Pèc Pinsaguèl
13.

Simpleta la gent que compren pas que totes los totalitarismes, extremismes, faicismes o fanatismes sens fe , d'esquèrra o de drèita es çò parièr ; lo mal a besonh de la mèrda ! Cal soscar sus l' Istòria per i veire qu'es atal que capitèron las dictaturas en jogant sus la mesconeissença e la messorga ..?

  • 0
  • 0
Lo raiòu Cevenas
12.

#8 Coma o chau compréner ce que disètz ? Aquò's ironic ? Un pòple pòt pas se pensar d'esperel ? Es oblijat d'aveire un mèstre ? E lo pòple nòstre particularament ? Espère que badinatz...
Autrament, per ce qu'es de ieu, lo sol "mèstre" qu'ague totes los drechs sus ma persona, es la Vida, la fòrça de Vida que mena lo monde o Diu : nommatz aquò coma voldretz. Ieu siái pas que l'artesan responsable de bien manejar l'anar de ma persona dinc lo respèct e la volontat d'aquesta... Vida.

  • 3
  • 0
ivan
10.

als musulmans no els agrada la democracia cap pais musulmá va aconseguir arrivar a una democracia liberal estable cap pais amb minories musulmanes considerables es pacific o lliure de conflictes religiosos aquesta imatge que ens volen donar de que l´islamisme es pacific tolerant i pot conviure amb la llibertat es comprovadament falsa per aço avença l´ultradreta.

  • 4
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article