Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasNarbonés

An pescat en Lengadòc un peis toxic de la Mar Roja

| CSIRO
De pescadors de Grussan (Narbonés) an pescat un peis argental fòrça estranh. Sul pic lo mandèron analisar a l’Universitat de Niça, que ven de rendre sas conclusions: se tracta d’un exemplar de l’espècia Lagocephalus sceleratus, un peis abitual de las còstas de la Mar Roja. Aürosament los pescadors lo mandèron analisar e lo mangèron pas pr’amor que se tracta d’un peis fòrça toxic.
 
E mai s’es lo primièr còp que se tròba aquel peis a la còsta mediterranèa d’Occitània, es mai frequent dins las aigas orientalas de la mar nòstra. “Aqueles peisses son venguts de la Mar Roja a travèrs del Canal de Suèz, non solament los cal pas consumar, mas caldriá evitar de los regetar a la mar perque prolifèran”, çò explica a France Info Daniel Masson, biològ marin a l’Ifremer (Institut Francés de Recèrca per l’Esplecha de la Mar).
 
Segon las informacions d’aquela ràdio francesa, las espècias non solament prenon lo Canal de Suèz, mas tanben viatjan per vaissèl arrapats a la carcassa. Es aital que d’algas e de crustacèus envasisson de novèls territòris. Mas l’Organizacion Maritima Internacionala ensaja d’i remediar en regular internacionalament que non se lance dins la mar las aigas de balastre.
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pep barcelona
2.

No coneixia el poble, he cercat a internet, i m´he trobat amb que parlen sense complexes de la pròpia occitanitat:

http://www.ville-gruissan.fr/grussan-en-occitania

  • 0
  • 0
andrieu
1.

Seriá pas a metre sul compte de Al-qaïda o de daesh ?

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article