Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaBearnPalés

Pau: Alidé Sans al Jorn de las Femnas en Lucha

Libertat organiza dissabte a Pau una jornada amb de debats, de teatre, de cinèma e fòrça animacions

Dimenge que ven, 8 de març, se celèbra lo Jorn Internacional de las Femnas, una jornada que, en mai que commemorar las reüssidas qu’an obtengudas las femnas, es un jorn revendicatiu de lors dreches economics, politics e socials. Dins aquel sens, Libertat qu’organiza dissabte a Pau un Jorn de Femnas en Lucha.
 
L’eveniment, que se debanarà a la Tor deu Borrèu, al quartièr paulin del Hedars, començarà a 16 oras, e fins a la nuèch se debanaràn de discussions, de debats, d’aperitius, de cinèma e de teatre... Cal soslinhar la participacion de la cantaira aranesa Alidé Sans que i farà dos concèrts.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

lachaud
1.

Paubre monde, si sabiatz tot çò que las femnas an 'gut en un segla: lo dreit de votar, lo dreit a l'avortament, la paritat electorala; lo dreit d'autonia ; aver son revengut per ela e ela sola...
Paubre monde si sabiatz tot çò qu'a ' gut l'umanitat ocidentala en un segla: l'electricitat, la veitura, l'avion, l'ovni, lo confòrt a l'ostau, l'escritura, lo dreit d'expression, las tors pus 'nautas que d'aqui a deman e las bombas per la far petar..
A! si sabiatz tot aquò que las fennas e l'umanitat an perdegut en un segla! L'humanitat a fabricat daus compartiments ente chacun pòd s'exprimar, daus compartiments los uns a costat daus autre sens relacion entre eus. Quò faguet lo bonor daus merchands de libres.
I a jamai 'gut tant de terapeutas, daus doctors, daus naturopates, daus psicoterapeutas e pertant jamai i a 'gut tant de malaudias, de stress, de sentiment d'esser mau dins sa peu. Las femnas brochan pus mas ocupan lòr temps liure a jugar a "pus polida es la vista". I a jamai 'gut tant d'educacion e lo monde n'en son pas pertant content. I a quauqu'a ren que vai pas.
E si pensavan que çò que nos manca quo es lo dreit a la relacion. I a me e l'autre. L'autre pòdr devenir un amic; pòde i trobar quauqu'a ren per me norit psicologicament e meme esipitualament., pus leu que d'i veire un enemic, un rival.
Si fasiam de l'escòla un endrech de vista e non pas un endrech de rivalitat; e si fasiam daus ospitaus un endrech de vista e pas de mòrt! Sufis de voler esser uros e rendre l'autre uros pus leu que de veire sos travers.
Lo feminisme es ligat a la societat. D'alhors i a dau monde que disan que l'esser uman es un esser androgine que pòrta en ilh una partida feminina e una partiuda masculina. La femna exteriorisa son feminin e interiorisa son masculin. L'òme exteriorisa son masculin e interiorisa son feminin. Lo masculin quo es l'intelect, la logica, lo rasonament,. Lo feminin es assimilat a l'intuicion, la maternitat, lo còr.
Plan merces a Libertat e a jornalet d'aver engageat una reflexion aqui dessus. Vivam dins una societat ente las pobelas feran perdre las elccions au parti socialiste alaidonc que las relacions umanas seran oblidadas au mens dins un prumier temps.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article