Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo cònsol de Dublin ditz que Catalonha merita l’independéncia

“Comprenèm los catalans, perque sabèm çò qu’èra d’èsser tractats coma de ciutadans de segond reng”, çò ditz Christy Burke

Lo cònsol de Dublin, Christy Burke, defend que Catalonha “merita l’independéncia”. “Comprenèm absoludament lo posicionament, la vision e los sentiments del pòble catalan, perque sabèm çò qu’èra d’èsser tractats coma de ciutadans de segond reng”, çò diguèt dins una entrevista a l’ACN divendres passat. Burke sosten las eleccions plebiscitàrias previstas en Catalonha e Aran lo 27 de setembre, dempuèi qu’a rescontrat una delegacion del Conselh de Diplomacia Publica de Catalonha (Diplocat), que faguèt un omenatge als caps istorics irlandeses Charles Stewart Parnell e James Connolly. “Las urnas son meravilhosas”, “ofrisson fòrça informacion e ai pas cap de dobte que los catalans las emplegaràn e que la democracia prevaldrà”, çò revendiquèt Burke, en tot prepausar “l’ajuda d’Irlanda”.
 
“Ai pas cap de dobte que lo vòstre jorn arribarà tanben, n’ai pas cap de dobte”, çò diguèt lo cònsol de la capitala irlandesa. “Espèri que lo vòstre país pòsca avançar coma o faguèt Irlanda”. Precisament, Irlanda venguèt un estat independent après d’eleccions britanicas en 1918, que venguèron plebiscitàrias.
 
“Soi convencut qu’Irlanda poirà ajudar los vòstres caps a far possible un país adeqüat, decent e independent, a travèrs de l’autodeterminacion”, çò assegurèt. “Avètz de contactes e avètz accès a de grands negociaires d’Irlanda per far avançar lo procès”. “Meritatz l’independéncia, meritatz la vòstra autodeterminacion”, çò proclamèt Burke.
 
 

El batlle de Dublín diu que Catalunya  es...per vilawebtv

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Marta
8.

Ernèst - no t'ho nego. Però aquest home no està fent una anàlisi global, ni comparant uns i altres. Està parlant de catalans en resposta a un periodista català. Jo no interpreto que quan diu que Catalunya ho mereix vulgui dir que ho mereixi més que altres o que altres no ho mereixin. Quant al verb merèixer, no veig perquè et fa nosa, que no ho mereixem? (cosa que no vol dir que altres no ho mereixin igualment). Vaja, potser que no ho interpreto bé: entenc meritar com merèixer, fer mèrits.
Cada poble sense nació té al darrere una història de conquestes i opressions, ningú no és sotmès de gust, i tots hauríen de poder decidir quin camí volen seguir, però per desgràcia això no és tan senzill; i encara que s'aconsegueixi arribar a aquest punt, tampoc no és cap garantia (mira els escocessos)... Per això no cal només tenir el dret o les ganes, cal lluitar-ho i guanyar-s'ho (amb els estats, les organitzacions internacionals... i a casa)... És a dir, cal fer mèrits per aconseguir-ho, i ell creu que els catalans els estem fent i que, per tant, mereixem (sense comparar amb ningú i sense menysprear cap altre poble... cadascun fa el que pot, amb les forces i recursos que té, i en el context on és). Dit això, no crec que aporti res fer un rànquing de nacions, tots hem d'anar a una, i potser alguns dia podrem fer una nova Europa, una Europa dels pobles, culturalment més rica, més respectuosa... i més humana.

  • 0
  • 0
Pirolet
7.

#6 Si, prou de manipulacions! I sobre tot de manipuladors qu'acusen els manipulats de ser els manipuladors. Vaja! Ara son els sobiranistes que son els manipuladors? i en Raxoi un sant de la vòstra devoció? A Catalunya, la gent, la majoritat s'enten, no es tan barroera per anar condecorar le Verge de no sé qué com va fer recentment el govern cavernicol del PP. Sobre Catalunya, els espanhòls no han de dir res. Es qu'a Québec van fer votar tots els canadencs? es qu'a escocia van votar tots els del Regne Unit? I si sou de l'Alberto Ribera que vol fer dels catalans "ciutadadanos" o sigui ciutadans de segona, que dieu de tots els arribistes que's van pegar a les seves llistes com les ladelles a les vergonhes?

  • 1
  • 0
Núria Barcelona
6.

#3

Catalunya és alienada? no sap ni el que es diu ...
El batlle de Dublin pot dir el que vullgui ... però què diem els catalans? estem farts de manipulacions independentistes ... què diuen els espanols? serà més important la opiniò d'un batlle que del poble català i espanyol?

  • 0
  • 3
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
5.

#4 Marta, los Catalans del principat fa tot çò que pòdo. An tota mon affeccion, mon acòrdi, e son per ieu un model e una referéncia politica. Aiçò, òc qu'es clar. Mas çò que me fa patir es lo mot "meriti". Los Catalans de Rosselhon son plan luènh de far çò que fan los Catalans del Principat. E qué fan, los de Rosselhon ? Fan a pauc près çò que fan los Occitans de l'espaci politic francés : plan mens que los del Principat, plan mens que çò a minim necessari per subreviure. La diferéncia entre los Occitans e los Catalans ? Los Occitans (ee los Catalans de Rosselhon) enduran uèit sègle de colonizacion ferrotja centralista francesa. Quantes pòbles pòdn subreviure tant longtemps a un tal maltractament desumanizant ? Nos cal estar clars : soi per l'independéncia catalana (es a dire l'independéncia de tot lo domani linguisitiic catalan unificat, e per l'anexion d'Occitania linguisitica a aqueste nòu espaci politic democratic. Mas per peitat, parla-nos d'exemplaritat e de dreits, non pas de meriti ? Non veis perqué, per exemple, los Basques d'Euskadi non "s'ameritarián" pas tant coma los Catalans l'independéncia. Totes los pòbles que subrevivon a las politicas d'exterminacion fisica, politica e/o culturala son egals en dignitat e en dreits. E los que non i subevivon èran egals, e non son res mai, d'ara enlà…

  • 0
  • 0
marta
4.

Ernèst Guevara Jr. / L'Avana - Pots tenir, sobre el paper, tots els drets del món. Però no n’hi ha prou de “tenir el dret”, cal tenir la voluntat d’exercir-lo. Potser el que aquest home vol dir és que els catalans ens mereixem aconseguir-ho perquè estem demostrant amb força i claredat que ho volem. D’altra banda, no t’ofenguis perquè parli només de catalans; si l’entrevisten els de l’Agència Catalana de Notícies i li pregunten sobre Catalunya, de què vols que parli?

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article