Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Las vint fotografias pionièras de l’istòria

Lo primièr autoretrach, la primièra de color, lo primièr imatge numeric...

La primièra fotografia que se faguèt amb una camèra, a la fenèstra de l’ostal de Joseph Nicéphore Niépce, es de 1826. Aquela fòto es tanben la primièra del recuèlh de fotografias pionièras del portal Petapixel, que conten pereu: lo primièr imatge numeric, de 1957; lo primièr ancessor de las autofòtos, de 1839; o lo primièr retrach d’un president estatsunidenc, John Quincy Adams (1767-1848), un daguerreotipe de 1843.
 
L’article mòstra tanben las primièras fotografias de la Luna e del Solelh, fachas en 1840 e 1845, respectivament; lo primièr imatge de color, de 1861; e lo primièr lamp capturat per una camèra, de William Jennings, en 1882.
 
Las ultimas “primièras fotografias” que se pòt agachar sus aquel sit son la superfícia de la planeta Mart, en 1976; e lo primièr retrach en tres dimensions d’un president estatsunidenc, en aquel cas Barack Obama, fòrça mai recent.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Finestronet Fumèl
1.

Plan mercés per l'entre-senhament sus aquel siti que presenta d'un biais clar las primièras fotografias . Son los primièrs testimònis- supòrts d'una memòria visuala accessibla per tots .

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article