Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Sièis astronautas en mission sus Mart, en Hawaii

Pendent una annada conviuràn dins una copola bastida al pè d’un volcan inactiu e desertic de l’archipèla per simular la vida sus la Planeta Roja

Dissabte passat de matin, sièis membres de la NASA intrèron dins una copola bastida al pè d’un volcan inactiu d’Hawaii, ont demoraràn pendent una annada per simular la vida sus la planeta Mart. Aquela experiéncia d’isolament fa partida de la preparacion de l’agéncia espaciala estatsunidenca per mandar de missions abitadas vèrs la Planeta Roja. Dins aquela estructura, d’onze mètres de diamètre e sièis de nautor, i conviuràn un astronauta francés, un alemand e quatre estatsunidencs.
 
Los sièis astronautas de la còla deuràn conviure practicament sens cap d’intimitat, sens aire de l’exterior ni noiridura fresca. Quand faràn de sortidas a l’entorn del volcan desertic Mauna Loa,  las deuràn far vestits d’astronautas.
 
Las missions de l’Estacion Espaciala Internacionala (ISS) son normalament de sièis meses, e la NASA aviá fach un assag de las meteissas caracteristicas per uèch meses. Mas los expèrts calculan qu’una mission abitada vèrs Mart pendrà d’un a tres ans. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernèst Guevara Jr. L'Avana
2.

Son pas fotuts de respectar la planèta maire, e s'entrainan ja per n'anar sacamandejar una autra !…

  • 4
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
1.

Mentre es gasten quatre doblers fent aquestas provas cientificas, los militars americans, no fan pas putadas a la resta del mond. Visca la conquesta de Mart. A, una causa, cal que demanin abans permís als ET per anar-hi, que no sia pas cosa que los passi com al paure Columbia, que quan tornava a l'atmosfera rebet un cacauet dels ovnis. Cal primier demanar permís.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article