Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tolosa: faràn una manifestacion en omenatge a Rémi Fraisse dos ans après sa mòrt

Lo jove tolosan foguèt tuat a 21 ans dins la nuèch del 25 al 26 d’octòbre de 2014, dins l’encastre de la repression d’una protèsta populara contra la construccion d’un barratge a Sivens en Galhaqués

| Thierry Ehrmann
Dimècres 26 d’octòbre que ven, se tendrà a Tolosa una manifestacion en omenatge a Rémi Fraisse, just dos ans après sa mòrt. Lo rassemblament es previst a 15 h davant la mediatèca José-Cabanis de la ciutat mondina.
 
Fraisse èra un jove estudiant tolosan de botanica, que foguèt tuat a 21 ans dins la nuèch del 25 al 26 d’octòbre de 2014, dins l’encastre de la repression d’una protèsta populara que comencèt d’un biais plan pacific contra la construccion d’una restanca dins la zòna umida del Testet, a Sivens (Galhaqués).
 
Al començament del mes de julhet, la justícia donèt rason als opausants de la restanca de Sivens. Foguèron anulladas la declaracion d’utilitat publica, l’autorizacion d’eissartatge e la derogacion sus las espècias protegidas. E mai l’estat foguèt condemnat a pagar 3750 èuros a las associacions. “Aurà calgut un mòrt per que tot s’arrèste”, çò diguèt Ben Lefetey, pòrtavotz del collectiu Testet.
 
Lo gendarma que lancèt la granada mortala sus Rémi Fraisse foguèt plaçat en març passat jos l’estatut de testimòni assistit. Foguèt entendut per de jutges de Tolosa dins l’encastre de l’informacion judiciària dobèrta per “violéncias volontàrias qu’an entraïnat la mòrt sens intencion de la donar”.
 
De fach, la mòrt de Rémi Fraisse portèt la crisi al govèrn francés. Las nombrosas susmautas qu’esclatèron per tot l’estat francés, en seguida de la mòrt de l’estudiant de botanica, portèron de problèmas al govèrn de la Republica.
 
Lo govèrn francés ensagèt de reglar la mòrt del jove tolosan en enebissent l’usatge de las granadas e en suspendent los trabalhs del barratge, mas un larg sector de la societat, los movements ecologistas e de partits d’esquèrra demandèron la demission del ministre Cazeneuve, que se limitèt a dire que i auriá “de sancions se s’es comés de fautas”. Las protèstas e las susmautas se debanèron per tot l’estat, la majoritat amb d’afrontaments violents entre manifestants e policièrs.



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Ningú pot defensar la mort d'un jove per trets de la policia. Aquí és pas l'Imperi del Mal.

  • 1
  • 0
lo monge de Montaudon
1.

protèsta popular ? galejatz; un sondatge de l'ifop (fourquet) ven de tombar ,vuei : 90 % dei francés aprovan la policia e li rendon omenatge, coma ieu, demieg eli se comptan totis leis ans de centenas de blessats amb cinc a sieis morts, protejon la societat e devem vo li n'èstre reconeissents e citarai lo president Hollande qu"a agut dich dins lo libre -un prèsident ne devrait pas dire ça "les écologistes sont des cyniques et des emmerdeurs", " je pense ,qu'il y a trop d'arrivées d'immigration qui ne devrait pas être là" il y a un problème avec l'Islam, parce que l'Islam demande des lieux, des reconnaissances, ce n'est pas l'Islam qui pose un problème dans ce sens que ce serait une religion qui serait dangereuswe en elle même, mais parce qu'elle veut s'affirmer comme une religion dans la rèpublique"

  • 1
  • 24

Escriu un comentari sus aqueste article