Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Trump se desmarca de l’engatjament estatsunidenc per un estat palestinian

A descadenada una nòva polemica en renonciant a l’engatjament de sosténer l’establiment de dos estats: lo palestinian al costat de l’israelian

Lo president dels Estats Units aluca de polemicas cada jorn. Recebèt dimècres lo primièr ministre d’Israèl dins l'Ostal Blanc e faguèt una afirmacion qu’escoba de decennis de diplomacia dels Estats Units, perque diguèt que prevesiá divèrsas solucions per la zòna. Despuèi los acòrdis de Camp David, los govèrns dels Estats Units avián defendut l’existéncia de dos estats, Israèl e Palestina, totes dos segurs e estables. Totun, ara los Estats Units poirián defendre l'idèa que l’estat palestinian actual foguèsse partida de l’estat d’Israèl. Legalament, aquò seriá impossible, mas en practica la politica de colonizacion en Cisjordania a per consequéncia que l’estat palestinian contraròtla pas qu'una partida plan pichona de çò que seriá son territòri.
 
 
Per contra, Trump se prononcièt pas sul transferiment de l’ambaissada dels Estats Units de Tel Aviv a Jerusalèm, e mai se pendent sa campanha diguèt que n’èra partisan.
 
Oficialament, la capitala d’Israèl es Jerusalèm, mas aquela decision es pas reconeguda per la comunautat internacionala, que contunha de considerar qu'es Tel Aviv. Las ochanta sièis ambaissadas estrangièras que i a en Israèl son totas a Tel Aviv, car òm considèra que l’estatut final de Jerusalèm es pas encara pro clar. De fach, dins la ciutat santa de las tres religions monoteïstas, i a dètz consolats e totes son acreditats coma de consolats, sens far referéncia a cap d’estat, e mai se la majoritat se carga tanben de las relacions amb l’Autoritat Nacionala Palestiniana.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Què ha fait Obama. Bla bla, bla. Res.

  • 0
  • 1
lachaud
1.

Perque far dos estats? Per crear una division de mai; los isrealites d'un costat, los palestinians de l'autre.
Israel a estat crear per la volontat de l'argent (aquel de Rotschild?) per crear una colonia dins l'Orient Median e controlar lo petròle.
Dins Israel i a Is coma ISIS la deesa egipciana, Ra coma lo diu daus egipcians e El lo diu dau arabes. Quò es donc l'union de l'Egipte e daus arabes. Si l'argent se retira d'Israel e que serva a la reconciliacion es pas una meschanta afar. Una afar de segre.

  • 0
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article