Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Amassada a l’Elisi per parlar de las lengas “regionalas”

René Ricarrère, Joan-Loís Blenet, Sèrgi Javaloyès e Bernard Poignant; conselher de François Hollande, dins lo secretariat del president francés, a l’Elisi
René Ricarrère, Joan-Loís Blenet, Sèrgi Javaloyès e Bernard Poignant; conselher de François Hollande, dins lo secretariat del president francés, a l’Elisi

Lo 14 de novembre passat, se debanèt a l’Elisi una reünion pas brica abituala. Bernard Poignant, cònsol de la vila bretona de Kemper e òme pròche del president francés François Hollande, recebèt una delegacion politica per parlar de las lengas mal nomenadas regionalas. Dins aquela delegacion, i aviá René Ricarrère, ancian delegat del PS per las lengas regionalas, Joan-Loís Blenet, president de l’Institut Superior de las Lengas de França, e Sèrgi Javaloyès, membre del conselh economic, social e environamental de la Region d’Aquitània.


L’objectiu de la mission èra de conéisser las intencions del president a respècte de sa promessa electorala de ratificar la Carta Europèa de las Lengas Regionalas e Minoritàrias, e tanben l’efièch de sas declaracions en favor d’aquelas lengas. Dins aquel sens, segon Ricarrère, la delegacion cercava de “remembrar l’exigéncia d’un impuls al mai naut nivèl per una politica favorabla a aquel patrimòni”. La mission expliquèt a Poignant que la situacion d’aquelas lengas, e mai que mai la de l’occitan, es “plan pensamentosa”.
 
Al delà de reclamar la ratificacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas e Minoritàrias, la delegacion demandèt tanben un encastre legal que permetèsse de desplegar la normalitat de las lengas dichas regionalas, e tanben de directivas claras e rapidas per qu’aquelas politicas sián adoptadas per totas las administracions de la Republica Francesa. Segon Ricarrère, cal una accion coordenada dels ministèris de l’Educacion Nacionala, de la Cultura e de la Descentralizacion. Es per aquò que la delegacion demandèt una accion rapida e energica de la part del president Hollande. Malgrat la bona receptivitat de la part de Poignant, la reünion s’acabèt sens cap d’engatjament, e mai se, segon la delegacion, foguèt un primièr pas vèrs un debat que cal pas desmembrar.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mat La Condamina Chastelard
18.

#17 "Convencion occitana" s'apelava, me sembla pluslèu...

  • 0
  • 0
Mat La Condamina Chastelard
17.

#14 Es clar que chal mai d'explicas. A una epòca existia la Convergéncia occitana, una aisina pron democratica, rechampaira e duberta. E puei vers 2004 plus ren. Poiria tornar existir !

  • 0
  • 0
Matieu Castel Amians
16.

#14 100% d'acòrdi !

  • 2
  • 1
Oton d'Aniòrt Aniòrt de País de Saut
15.

E totun, non èra pas una delegacion representanta de las còlhas de Carnaval de Limós ! Èran vertadièrament obligats de se travestir aital cadun en Mitterrand ?

  • 4
  • 1
estonament...
14.

Estranha, aquela "delegacion" mandatada per degun, que demandèt res a degun, que rendèt compte de res a degun, que s'autoproclama "delegada" sens cap de delegacion de res...
Qual es estat consultat per
- compausar la delegacion
- definir lo contengut del dorsièr remés ?
L'ISLF es una tota pichòta part de l'occitanisme e lo CSE d'Aquitània a res a vèire amb el.
Aquelas practicas signan un mespretz dels militants de terrenh e de sas associacions representativas federadas dins Anem, Òc (Calandreta, FELCO, Felibritge, IEO, OCBI).
L'occitanisme auria besonh de messias ? o de mai de democracia ?

  • 6
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article