Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los independentistas polinesians prepausaràn d’inclure lo drech a l’autodeterminacion dins la constitucion francesa

Lo senator que presentarà la propòsta reconeis que “serà refusada”

Lo senator polinesian al Senat francés, Richard Tuheiava
Lo senator polinesian al Senat francés, Richard Tuheiava | Com Tavini
Lo senator polinesian al Senat francés, Richard Tuheiava, a anonciat que presentarà abans que s’acabe aqueste mes una proposicion de lei constitucionala per que la constitucion francesa reconesca lo drech a l’autodeterminacion. Tuheiava pertanh al partit independentista Tavini Huiraatira.

Lo senator ditz que sa propòsta “serà refusada” mas que totparièr la vòl presentar per demostrar que França a pas cap d’intencion de permetre que Polinesia pòsca decidir liurament lo sieu futur.

Lo govèrn polinesian, contrarotlat pel partit de Tuheiava, es a assajar d’obténer, a l’ora d’ara, que las Nacions Unidas reïnscrigan Polinesia dins la lista dels territòris non autonòms. Es la lista que, segon l’ÒNU, inclutz totes los territòris del Mond qu’encara rèstan colonizats e que, en consequéncia, aurián de se poder autodeterminar. Polinesia sortiguèt de la lista en 1947, quand França li autregèt l’estatut de “territòri d’otramar”.







Aqueste article ven del jornal catalan Nationalia.cat, amb qui Jornalet a un acòrdi de cooperacion.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article