Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Manifestacion independentista sens precedents al Sahara Occidental

| Poemario por un Sáhara Libre

Al Ayun vegèt dissabte passat la manifestacion mai granda per l’independéncia del Sahara Occidental. Segon qualques mèdias de Marròc, de centenats de personas manifestèron sens que las fòrças marroquinas intervenguèsson. Foguèron qualques 500 manifestants segon las fonts marroquinas, mas 2000 segon lo Conselh Nacional dels Dreches Umans.


S’agís de la manifestacion mai granda de l’istòria d’Al Ayun dempuèi la fin de la guèrra entre l’armada de Marròc e lo Front Polisario, en 1991. La protèsta se debanèt plan pacificament.
 
Los manifestants protestavan contra la darrièra resolucion de l’ÒNU, qu’un còp de mai empedís los observaires internacionals de raportar las violacions dels dreches umans. Marròc, amb l’ajuda de França, Russia e Espanha, capitèt d’anullar la proposicion dels Estats Units que demandava que la fòrça de patz de l’ÒNU al Sahara Occidental velhèsse pels dreches umans.
 
La manifestacion multitudinària metèt en alèrta las autoritats marroquinas e lor polícia, que se son mobilizadas al Sahara Occidental davant las protèstas dels darrièrs jorns. Segon divèrsas fonts, Marròc es nerviós e a mandat mai de policièrs e mai de militars al país.
 
Fòrça sectors considèran que lo pòble saharauí a perdut la paur.
 
Lo conflicte del Sahara Occidental visquèt un cambiament en octòbre de 2011 amb lo Campament de la Dignitat (Gdeim Izik). Alavetz, de milièrs de familhas saharauís s’installèron a qualques quilomètres d’Al Ayun per protestar contra la repression del govèrn marroquin e la manca de servicis socials. Lo campament foguèt desmantelat amb violéncia, amb lo resultat oficial d’onze mòrts.
 
Aquela protèsta signifiquèt lo començament de la lucha per l’autodeterminacion del pòble saharauí, per una nòva generacion.
 
La manifestacion de dissabte passat fa que lo remembre d’aquel tragic episòdi torne a la memòria de totes los còrses militars e politics de Rabat, que considèran qu’aquela mobilizacion s’es facha jos la direccion amagada del Front Polisario e d’elements estrangièrs, en se referissent a Argeria.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Peiroton Draoníer
4.

libertat per lhi territòris imazighen e per la vita dal tamashec/ tamazig !

  • 2
  • 0
Maime Limòtges
3.

#1 Sei pas segur que se puescha dire que lo Sahara Occidentau sia una partida dau Maròc, pas mai que de la Mauritania. Los espanhous se son installats eu sègle XIX e semblava pas que lo territori sia vertadierament estachat au demai dau Maroc. E es pas lo Maroc espanhou ! Lo Maroc espanhou era la partida costiera (emb Casablanca).
Apres me sembla normau que sus un territori donat, aia un movement independentista. I a 20 ans entre l'independencia dau Maroc e la dau Sahara occidentau. E mai emb la marcha verda una ocupacion dau Sahara per lo Maroc. Mas as rason quo meritaria un article de fond.

  • 1
  • 0
BOURDON Pau
2.

2000 personas que hèn ua manifestacion "multitudinària" ? Eh ben hòu, a tot de bon qu'ei lo desèrt aqueth país...

  • 1
  • 0
Julien Edinborg
1.

Ço qu'es pas clar per iéu, e probablament per un fum de gens tanben, ja qu'ai pas jamai vist de jornau fasent una analisi pregonda, es perque li a aquest independentisme dins lo saharà espanhòu. Li a de rasons politicas (front polissario qu'es un pauc dins la tradicion "socialiste", VS monarquia en baboches jaunes) e geopoliticas (Espanha+Maròc+Mauritania+Argeria), mai enlai d'aquò es pas clar...
Per exemple dins la denominacion "polissario" li a ges d'element identitari fasent referença a un pòble. Es que li a una compausanta nacionala/culturala dins aquest independentisme ? N'ai pas l'impression...
Es pas coma d'agissiá dau "Grand Maròc", lo Maròc espanhòu es una partida que foguèt fòrça pròcha de la sobra dau Maròc per mai d'un milenari...

Per estre clar : siáu pas en trin d'avançar un argument contra l'independencia d'aquesta partida dau Maròc, vodriá simplament capir. Se li a quaucun que si pensa capa de faire una analisi mai pregonda...

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article