Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaVencenc

Polemicas a l’entorn de La Vida d’Adèla

| uniFrance films

La Vie d’Adèle (La Vida d’Adèla), lo filme ganhant de la Palma d’Aur al Festenal de Canas (Vencenc), a portat fòrça polemicas. D’un costat los activistas omofòbs de l’estat francés planhon que s’agisca d’una istòria d’amor entre doas gojatas. D’un autre costat Julie Maroh, l’autora de la benda dessenhada originala, tanplan a exprimit de planhs. Pasmens cal soslinhar los planhs dels tecnicians qu’an fach publicas las marridas condicions del rodatge.


Lo filme del director occitan e tunisian Abd Al Atif Kashish (o Abdellatif Kechiche segon la transcripcion francesa) conten de longas scènas de sèxe explicit entre Léa Seydoux e Adèle Exarchopoulos, e es arribat en un moment que la legalizacion dels maridatges omosexuals a descadenat de protèstas iradas e violentas de la glèisa e de la drecha. Mas al delà de las protèstas omofòbas dels intolerants, La Vie d’Adèle a menat de polemicas totalament inesperadas.
 
 
De planhs sus la condicions de trabalh
 
Lo filme foguèt rodat pendent cinc meses, e mai s’èra previst de lo rodar en dos meses, segon un comunicat del Sindicat dels Tecnicians e Obrièrs del Cinèma e de l’Audiovisual (Spiac-CGT) publicat lo 23 de mai passat, en coïncidissent amb la presentacion del filme a Canas. Lo comunicat publica de faiçon anonima los planhs de divèrses emplegats que denóncian “de jornadas de trabalh de 16 oras, declaradas 8”. Sus qualques pòstes i auriá “de jornadas de trabalh d’11 oras pagadas a 100 èuros bruts, del temps que 100 èuros nets èran estats promeses”. Se parla tanben d’“oraris de trabalh anarquics o modificats al darrièr moment” amb “convocacion per telefòn pendent los jorns de repaus o pendent la nuèch, modificacion del plan de trabalh del jorn a la jornada. [...] Lo mond sabián pas divendres de ser se trabalharián lo dissabte e lo dimenge seguents”. Se parla tanben de pressions psicologicas. Qualques emplegats aurián quitat lor emplec.
 
 
L’autora de la BD se’n desmarca
 
Julie Maroh, autora de Le bleu est une couleur chaude(Lo Blau Es una Color Cauda), la benda dessenhada que lo filme se basa dessús, a exprimit tanben sas objeccions dins un long comunicat ont esclarzís que lo filme e la benda dessenhada presentan de visions fòrça desparièras, “benlèu complementàrias”.
 
Maroh o planh coma autora de la benda dessenhada mas tanben coma lesbiana. Segon ela, la manca de lesbianas dins la còla de las scènas de sèxe las a fachas “pornograficas”, amb de “fantasiás per òmes”, e doncas “pauc cresablas e gaireben ridiculas”.
 
Ça que la, Maroh exprimís son respècte prigond per la meritada Palma d’Aur de Kashish, “e mai se presenta una vision fòrça desparièra de la de la benda dessenhada originala”.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jarjalha Menerba de Vauclusa
4.

Ai fach un pantais ( sai pas s’es un pantais ò una chauchavièlha ), vesètz ; mai d’un milion de personas, segon leis organisators, an manifestat a París, enrabiadas, còntra la co-oficialitat de l’Occitan, enterin qu’a Canas lo film ; «Fin de partida a Montsegur » ( tractat d’un biais a-religiós) daverèt lei jòias : paume d’aur ( de segur !), prèmi de la melhora actritz ( per son interpretacion d’Esclarmonda de Perelha, aicí metafòra d’Occitània) e prèmi de la musica dau film ( un remix de la cançon de Marti, « cinc cents eriatz a Montsegur », ben de segur !).

  • 3
  • 0
Jòrdi Sant Andrieu de Ròcalonga
3.

Soi d'acòrdi. Ieu tanben ai envia de legir lo libre... Coma que es totjorn interessant d'escambiar de comentaris.

  • 2
  • 0
Maime Limòtges
2.

L'article me balha envia de legir la BD pusleu que de 'nar veire lo filme. Fau dire qu'ai un a priori negatiu sus Kéchiche. Son chap d'òbra "la graine et le mulet" m'avia enuiat...

  • 6
  • 0
Batko
1.

Se los oraris de tribalh èran estats anarquics, serén estat causits liurament per l'Amassada Generau deus tribalhaires a l'unanimitat.
Cau melhor parlar d'oraris desordiats dens aqueste cas.

  • 3
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article