Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An descobèrt un sistèma solar amb tres exoplanetas ont i poiriá aver de vida

Reconstitucion del sistèma Gliese 667C
Reconstitucion del sistèma Gliese 667C

De scientifics de l’Observatòri Europèu del Sud (ESO) an descobèrt lo primièr sistèma planetari comprenent tres planetas ont i poiriá aver d’aiga liquida e, doncas, de vida.


Los cercaires an descobèrt que i a sièis planetas qu’orbitan a l’entorn de l’estela Gliese 667C, dont tres son dins la zòna abitabla, es a dire, qu’an las condicions per que i aja d’aiga liquida. Es lo primièr còp que se localiza un sistèma amb una zòna abitabla que i viran tres planetas a l’encòp.
 
Gliese 667C, qu’a la massa d’un tèrç del nòstre Solelh, fa partida de la constellacion de l’Escorpion, a 22 ans lutz de la tèrra. “Es fòrça près d’en cò nòstre, fòrça mai que los sistèmas solars explorats amb de telescòpis coma Kepler”, çò ditz lo rapòrt de l’ESO.
 
Aquelas tres planetas extrasolaras an mai de massa que la Tèrra mas mens que los gigants coma Uranus o Neptun.
 
La trobalha s’es facha amb lo telescòpi que l’ESO a en Chile. An dirigit l’observacion Guillem Anglada-Escudé, de l’Universitat de Göttingen (Alemanha), e Mikko Tuomi, de l’Universitat d’Hertfordshire (Reialme Unit). Television de Catalonha entrevistèt Anglada-Escudé.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article