Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La massificacion de Chomolangma causa una sason tragica

Ongan, dètz escalaires son mòrts e dos son considerats coma desapareguts en ensajant d’aténher la cima pus nauta del Mond

Tèxte legit

La sason d’escalada de prima a Chomolangma (tanben dich Sagarmatha o mont Everest) compta ongan dètz mòrts e aquela chifra tragica se poiriá ben doblar. La donada es inquietanta segon The Himalayan Database pr’amor que la mejana de mòrts entre 1993 e 2022 foguèt de 6,2. Fins ara, la chifra recòrd d’escalaires mòrts se visquèt en 2014 e foguèt de 16.

Aquel nombre inquietant de mòrts, qu’aumenta de mai en mai, es restacat a la massificacion de las parets d’escalada de la montanha pus nauta del Mond. Ongan, lo departament del torisme de Nepal a expedit 478 permeses per ascendir sus la cima, una chifra en fòrta pojada. Compte tengut del fach que cada alpinista deu èsser acompanhat per un sherpa, se calcula qu’aperaquí 900 personas poirián ensajar d’arribar a la cima aquesta temporada.

 

 

Un drapèl occitan sus la cima

 

Mentretant, fa qualques jorns rintrèt en Aran una expedicion de 13 femnas a la montanha pus nauta del Mond. Atenhèron lo campament base e quitament capitèron de plaçar un drapèl occitan sus la cima.

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article