Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ciutadans contra l’aranés

Sergio Otero, candidat a la municipalitat de Badalona (Catalonha) pel partit espanholista Ciutadans (C’s), criticava ièr sus Twitter l’emplec de l’aranés a la television publica catalana. La discussion veniá en seguida d’una fiulada que publiquèt lo 19 de setembre passat e que disiá “Vergonha de veire lo 3/24 tradusit en aranés. Tiran amb de polvera del rei. Amb lo sacrifici de totes”.
 
En seguida, qualques twittaires mostrèron lor desaprobacion, perque lo politician unionista expliquèt dins qualques fiuladas que despensar d’argent per l’aranés seriá un degalh, que seriá prioritari de “despensar dins lo manjar pels enfants”.
 
Dins sas fiuladas, Otero remembra que l’espanhòl “es lenga oficiala e parlada per de milions de personas dins tot lo Mond”, e critica l’argent despensat a defendre “la lenga parlada per dos mila” personas.
 
Al delà de desconéisser la realitat occitana, Otero mostrava lo supremacisme lingüistic defendut per son partit en argumentant amb de rasons economicas.
 
Lo 3/24 es un canal de Television de Catalonha qu’ofrís de nòvas 24 oras sus 24. Los jornals informatius se passan en catalan e de diluns a divendres, de 16h45 a 17h00, la jornalista aranesa Ares Riu presenta aquelas nòvas en occitan aranés.

 
 
 
 

 
 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
15.

#13 Lo vòt pro PP a València s'explica tanben per la botiòla immobiliària e la corrupcion (veire per exemple l'aeropòrt de Castelló). La propaganda del PP es que sens els se frenarià la construccion e tot çò que l'acompanha: per resumir que eles son la melhora solucion contra lo caumatge e lo desvolopament a la buta-buta. En sacamandejant tota la còsta valenciana mas d'aquò se'n foton que "la pela es la pela". Baste parlar amb de valencians qu'an pas de problema amb lo catalan mas que t'explican qu'amb lo PP los afars o an comòde. Te parlan de las annadas Aznar coma d'una epòca urosa.

  • 2
  • 0
Francesc Barcelona
14.

No tinc twitter, si no ja hauria respost al Sergio Otero. Per què no crítica que la partida més grossa dels pressupostos, any rera any són els milers de milions per defensa, és a dir per matar? Amb això sí que es podria ajudar i moltíssim la gent més necessitada. Colla d'hipòcrites repugnants!

  • 7
  • 0
Pepot Tarragona
13.

#10 Tractem el P.P. o ciutadants com una dictadura quan hi són perquè la gent els ha votat. El P.P. treu bons resultats a l'Aran com també al País Valencià i a ses Illes, perquè hi ha un gruix important de gent que està d'acord en la seva política d'espanyolizació d'aquestes zones, qui vota el P.P. o ciutadants ja sap el que hi ha i n'està d'acord.

  • 3
  • 0
Ernèst Guevara Jr L'Avana
12.

Òu ! Avètz pas encara reconeguda la piada caracterisitica del faune ultraliberal ? Nos fican artificialament en crisi amb sos trafècs especulatius, e sasquicanèlas bancàrias, puèi cridan a la crisi, e adara, tot çò que los pòbles se son asprament e longassudament ganhat, o fan espetar a tròces e bocins al nom de las sacrosantas economias que cal plan far per remborsar publicament los desequilibris generits pirvativament… Pogrèsses socials, progrèsses cultural, meteissa carn sacrificiala estripada salvatjament sus l'altar del diu Mercat Mondial. Levatz-vos, damnats de la tèrra !…

  • 6
  • 0
occitània sud
11.

Que pòdon demorar los aranesi,
quan qui a estat lo son mès onèst politic,
lo qui ei dejà una institucion istorica
demane en los diaris catalans
la NON PARTICIPACION D'ARAN en procés constituent catalan??

ARREN NON A FAIT CATALONHA PER ARAN??
ARREN NON A DE TORNAR ARAN A CATALONHA??

QU'EI ARA QUE CATALONHA A DE BESONH DE TOTS !!*!!

QUE TU NON VÒS PAS ÈSTRE??
QUE AS DE COMPROMISI POLITICS??
QUE TE CAU SOMAR TANT QUE POSCAS A QUI JA NON SOME ARREN??
NE SOMÈC PRO, NE TORNARÀ A SOMAR PAS MÈS!!
SONQUE CAU VÉDER LO CAMIN E LOS METÒDES EMPLEGATS!

Milio estimat!!
En tu la politica e la onestetat, pendent un long temps, an anat de la man.
As desbrembat l'ideari de la politica onèsta??
Voi pas créder que çò qu'as desbrembat ei la onestetat de la politica!!

Milio estimat!!
Torna a véder que aqueste non ei pas lo CAMIN CORRÈCTE, lo CAMIN GENERÓS, LO CAMIN NÒBLE, LO CAMIN ONÈSTE que tu mos as mostrat tostemps.
Un german t'a de besonh e la dèishes en la estacada?? Cresi pas qu'aqueste siàs tu!

Milio!
En tu, les bruishes d'Aran, la net de Sant Joan, sauvaven la tèrra aranesa e celebrauen un an mès que i siguesses. Fòrça de nosaus encara brembam lo temps en que siguís la soleta esperança, lo solet futur.

LO FUTUR DE CATALONHA PASSE JA PER LA SUA INDEPENDÉNCIA!! ...

... E FÒRÇA DE LOS ARANESES ATAU AC ENTENEN!!!

SERÀS LIURE DAMB CATALONHA, DAMB ES ARANESI QUE SON ATH CANT DE CATALONHA,
O EXISTIRÀS PAS!! ...
ARA ÈS LIURE D'EMPACHAR LO CAMIN DE LO TON HILH!!
DEMAN, SIÀ QUIN SIÀ lo camin escuelhut,
lo ton hilh ARAN recuelherà las teunas traces, e los meus hilhs tanben.

Sonque demori que los mèns rebremben que los sons pairs utilizèren tot çò qu'auien en las mans tà PRESERVAR LA IDENTITAT, LA LENGUA, LA CULTURA, LA ECONOMIA E LA LIBERTAT EN ARAN !!*!!

CRESI PAS QUE LO QUI MOS VÒ ESCANAR LO CONTEMPLE ATAU!

Milio estimat!!
LAS SIRENAS SON CADA VIATGE MÈS E NON DEISHARAN CAP DE CANTAR!!





  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article