Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Partit Popular es inquiet per “una andada d’occitanisme en Catalonha”

Lo Partit Popular de Catalonha se mòstra inquiet per una “andada d’occitanisme en Catalonha”, segon çò que manifestèt al Parlament de Catalonha son deputat Fernando Sánchez Costa dins la session de sosten a l’Euroregion Pirenèus-Mediterranèa, que se debanèt divendres 15 de novembre.
 
Sánchez Costa manifestèt son sosten a l’Euroregion mas tanben son chepic quant a l’occitanisme que “darrièrament a menat al Parlament lo grop d’Iniciativa-Els Verds”. Dins aquel sens, lo deputat espanholista remembrèt “qu’en 1934 i aguèt ja una andada d’occitanisme en Catalonha” que Pompeu Fabra e d’autres intellectuals capitèron d’arturar. “Seriá pas marrit de remembrar aquel document de Pompeu [Fabra] per tombar pas dins qualques trapèlas que i tombèrem alavetz”, çò diguèt en afirmant que i a “de notablas diferéncias entre Occitània e Catalonha”.
 
Al delà d’aquò, Sánchez Costa, sostenguèt l’Euroregion perque “es una iniciativa positiva” mas se diguèt estonat perque lo tèxt legal parla “de regions occitanas administrativament francesas”. Afirmèt qu’aquela formulacion èra “despectiva cap a França e alonhada de la realitat d’aqueles territòris ont lo sentiment d’apertenença a França es pro grand”.
 
Lo Parlament de Catalonha aprovèt, amb los vòtes d’ICV, CIU, ÈRC, PSC e C’s, una resolucion prepausada per ICV per tal de donar mai d’autonomia e de finançament a l’Euroregion Pirenèus-Mediterranèa e demandèt que l’occitan ne foguèsse lenga oficiala.
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

miquel l'alcudia de crespins- valéncia
18.

visca la gran occitania. visca Catalunya i el catalá dins la llengua catalana, visca la valéncia occitana.
tot seria m{es fácil si Catalunya no fóra secesionista i reconeguera que el catalá é sun dialecte de l'occitá.

  • 2
  • 1
Ernest Galtés i Torras Igualada, Anoia, PPCC
17.

Jo , estimo molt catalunya i Occitània, i cap botifler de pa sucat amb oli, per mes que digui, em farà canviar. Apa botilver t'aguantes.

  • 6
  • 0
Bernat Sabadell
16.

Els catalans hem tingut històricament més arrels i bones relacions amb occitània que amb Castella o França. De fet, si no hagués estat per Simó de Montfort potser avui seríem dins el mateix estat, i tal vegadaa fins i tot amb més probabilitat haguerem pogut mantenir la independència del Principat respecte de la noblesa i castellana.

  • 4
  • 1
Joanjo Lleida
15.

“una andada d’occitanisme en Catalonha”... Doncs el dia que es comencin a desplegar les lleis, serà una autèntica ofensiva (imagino). Quanta ignorància i quanta mala fe.

  • 5
  • 0
Clément
14.

Mercé#11

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article