Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo parlament de las Illas Balearas a declarat que los Païses Catalans “existisson pas”

O a aprovat solament amb los vòtes del Partit Popular

Lo parlament balear aprovèt dimars, solament amb los vòtes del Partit Popular (PP), una “proposicion non de lei” (resolucion qu’es pas una lei) que declara que los Païses Catalans existisson pas. Lo PP enregistrèt la proposicion pas qu’en seguida d’una resolucion del Parlament de Catalonha, qu’alertava que las iniciativas del govèrn balear se conformavan pas a la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias nimai a la Declaracion Universala dels Dreches Lingüistics e que reconeissiá “los Païses Catalans coma una realitat culturala, lingüistica e istorica partejada”.
 
Lo PP balear considèra qu’aquela declaracion es “una ingeréncia” e, pr’amor d’aquò, dins sa proposicion, ditz que “lo Parlament de las Illas Balearas manifèsta que los Païses Catalans existisson pas e que las Illas Balearas fan pas partida de cap de País Catalan”.
 
La pòrtavotz parlamentària del PP, Mabel Cabrer, a defendut lo tèxt en negant l’existéncia dels Païses Catalans, que lo PP considèra coma “una entelèquia [causa de l’esperit sens realitat objectiva] amb un messatge politic subliminal”, e a dich que las Illas avián pas res a veire amb Catalonha al delà de partejar una lenga. De mai, a afirmat que lo Partit Socialista es “pancatalanista” perque a pas sostengut la proposicion; tanben a acusat la coalicion d’esquèrra MÉS d’aver “un complèxe d’inferioritat envèrs Catalonha”.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
6.

Un article d'una gaireben omonima mieuna menorquina a prepaus de l'article salat (http://www.cime.es/WebEditor/Pagines/file/Ambit/Setembre2013/06coexistencia.pdf). Darrièra causa: l'identitat baleara (coma region d'Espanha) es una invencion espanholista. Las gents son de Malhòrca, Menòrca o d'Eivissa, d'en primièr, e totas parlan lor catalan.

  • 0
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
5.

#2 "El parlar estrany" a les Illes és el castellà., tothom ho sap. Els meus besnéts mallorquins sabien que xerraven català, la llengua que els teus amics franquistes volen eliminar.

  • 0
  • 0
Pirolet
4.

#2 Sa sa sa sa! La la la la la la! I la dictadura espanyolista? I les interferéncies vingudes d'Espanya! No hi teniu res a dir? Segur que Ramon Llull era anticatalanista. I joan Alcover. I Antoni Lluch Ferrer. I Llorenç Vilallonga. I la Maria del Mar, què en diu de les vòstres bajanades? Quan la "pandilla" del Bauzà produirà alguna miqueta que s'assembli encara que de lluny a una mena de cultura, ens ho podreu dir sis plau? Que fins ara no veiem més que polseguera pels braceigs dels cavernícoles.

  • 1
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
3.

E ben nosautres, pòble occitan, declaram que lo parlament de las islas Balears non sap pas ont demòra ni çò que parla. Aquò rai, coma diriá Galileo, : "E pr'aquò, vira…"

  • 1
  • 0
amengual Sa pobla
2.

"los Païses Catalans existisson pas e que las Illas Balearas fan pas partida de cap de País Catalan”.

Ses Illes Balears estem patint fa anys sa forta dictadura catalanista. És hora d'aclarir ses veritats i deixar qu'es nostre poble balear sigui ell mateix sensa interferències vingudes de catalunya. Amb molt de respècte pels germans catalans, mes necessitem qu'ells ens deixen ser balearics. Som molt d'acord amb ses declaracions del parlament Balear, volem ser lliures i tenim capacitat de decissió. Ses nostres majors sòn esbalaïts del que està passant ... troben que sa nostra llengua balear, està maltractada i volen imposar-nos un parlar extrany as nostre.
Veniu en so nostro ajud, per favo, intercediu per nosaltres ja que volem menjar-se sa nostra terra. No fem part de cap quimera catalanista, no fem part dels païssos catalans, som balears i prou.

  • 0
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article