Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

De jornadas per definir l’avenir d’Aran dins una Catalonha independenta

| Àlex Moga

Lo mes de mai que ven se debanaràn unas jornadas nomenadas “Aran un pas tà deuant” per definir l’avenir d’Aran dins un eventual estat catalan independent. Convergéncia Democratica Aranesa, qu’organiza l’eveniment prepausa qu’Aran venga una “entitat territoriala autonòma”, es a dire una autonomia avançada de Catalonha.


Convergéncia Democratica Aranesa (CDA-PNA) convocarà lo mes de mai que ven unas jornadas nomenadas “Aran, un pas entà deuant”, en seguida de çò que s’aprovèt al Conselh Nacional del partit nacionalista aranés qu’o publica sul sieu sit web. La tòca d’aquel eveniment serà de definir l’assemblatge d’Aran en Catalonha, en cas que venga un estat independent.
 
Segon lo secretari general de CDA, Àlex Mòga, “aquera Convencion Nacionau, que dauriram ath conjunt dera societat aranesa, mos a de perméter diboishar e acordar per consensus es pilars fonamentaus que configuraràn aquera autonomia auançada desirada pes aranesi ath long dera istòria recenta”.
 
Moga aviá ja anonciat lo 29 d’octòbre qu’Aran deu èsser una Entitat Territoriala Autonòma amb capacitat executiva e legislativa, es a dire, un territòri autonòm fòrça avançat. “Aqueth projècte s’a de sostier sus es principis dera expansion nacionau, eth progrès des persones e era creacion d’un país d’oportunitats entà toti”, çò diguèt Moga. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

safanoria l'alcùdia
3.

No patiu, no cal que perdeu temps, mai en la vida Catalunya serà independent ... són quimères i trellats, plantejaments de governs corruptes que volen només tapar els diners furtats a tots els espanyols.

  • 0
  • 8
Cap e Tot gascon occitanista
2.

Aran, navèth centre culturau d'Occitània!

  • 9
  • 0
Qathar Barcelona
1.

Res m'agradaria més que, una vegada Catalunya siga independent, Aran puga decidir el seu futur com país singular. I a més, que esdevingui un centre d'irradiació de la cultura Gascona i Occitana. És clar que, si volen ser independents de Catalunya, seràn també independents de Espanya y de França, com ara Andorra. El primer estat Occità, reforçat com mai, i un símbol de esperança i lluita per a la Occitània de França. Esperem que durant aquestos anys l'Història canviï d'una vegada.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article