Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo govèrn espanhòl a enebit las ràdios de Catalonha dins lo País Valencian

Las emissions de ràdio de la Generalitat de Catalonha quitèron de s’escotar ièr dins lo País Valencian. Dempuèi lo barrament de TV3, l’associacion Accion Culturala del País Valencian (ACPV) manteniá aquelas emissions. Mas divendres passat recebèt una comunicacion del govèrn espanhòl que l’obligava a barrar aquelas emissions e qu’anonciava doas multas d’un milion d’èuros, que deurà pagar.
 
Après lo barrament de las emissions de TV3 e de las emissions de la Radiotelevision Valenciana (RTVV), Catalonha Ràdio e Catalonha Informacion an quitat d’èsser legalas dins lo País Valencian, que demòra sens cap de mèdia public en lenga catalana. Lo Ministèri espanhòl de l’Indústria a quitament sagelat las estacions radioelectricas qu’emetián las èrsas de Catalonha.
 
“Rèsta nonmàs d’enebir Internet”, çò declarèt lo conselhièr de la presidéncia de Catalonha, Francesc Homs.
 
Aquela enebicion arriba en seguida de las declaracions del president espanhòl, Mariano Rajoy, que diguèt en una television espanhòla qu’aviá un plan contra l’independéncia de Catalonha, e assegurèt que tant qu’el seriá president, i auriá pas cap de referendum dins lo nòstre país fraire.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jaume II Mallorca
38.

A ses Baleás sofrim sa matexa opresió catalanista que a Valencia. Es catalanisme mos impossa ses seues paraules léxiques y gramaticals. Ses llengos romániques provenen de s'adaptació que feren d'es llatí vulgá es pobles conquistas pes romans. Cada poble va adaptá es llatí a sa seua fonética. A Cataluña tenen una fonética distinta a sa de Valencia y distinta a sa de Baleás. Ês més, a ses Baleás pronunciam sa e neutre però es catalanistes no mos reconexen s'accent per aquesta vocal ja que ells no la pronuncíen. De sa matexa manera que tampoc mos reconexen s'escritura, d'ets articles propis de sa nostre llengo, de sa que han cambiat es nom, perque no mos enganem, lo que es catalanistes nomenen catatá oriental no ês rês més que sa llengo baleá. Em llengo Baleá no pronunciam ses 'r' final des verbs y sa i grega, que es una de ses carecterístiques de sa pronunciació de sa llengo baleá, mos l'han eliminada. Com tuthom podrá comprendre, a ses Baleás no porem admití ses normes que mos imposen es catalanistes.

  • 0
  • 21
Domergue Sumien Ais de provença
37.

#36 Lo País Valencian es la Catalonha del Sud. Sosten total de l'occitanisme a Joan-Carles Martí i Casanova! Sosten total de l'occitanisme a Josep Guia! Sosten total de l'occitanisme a Joan Fuster! http://tallamar.blogspot.fr/ http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia http://www.xarxaindepe.org/2011/12/pdf-gratuit-de-nosaltres-els-valencians.html

  • 10
  • 2
Gerard Joan Barceló Pèiralata
36.

Per legir un ponch de vista valencian autre que lo dels anticatalanistas espanholistas :http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4168629/lerror-dignorar-factor-valencia.html

  • 4
  • 0
Pirolet
35.

#30 Ricard, perdes pas de temps amb aqueles arpalhands -aquí lo mot perque quand dison que los insultam perque li disèm las 4 vertats, al mens que siá amb rason encara que l'"insulta" es plan flaca. Coneissèm la sansonha: es la del "contubernio judeomasónico" del franquisme al que li an ajustat "catalan". Venduts al govern de Madrid (repecti los marilenhs enganats per lapropaganda espanholista), en luòc de defendre la libertat d'expression o, al mens, de revindicar de mejans audiovisual en "valencian", fan pas qu'escupir sul catalan. Encara espèri que me menten de mond de son bunker del nivèl de los que diguèri: Sanchis Guarner, Estellés e los autres... E quand n'i a un que vòl far creire qu'es d'esquerra, es que nos pren per d'amòrris! I a un fum demond magnífic al País Valencià. Malurosament, malcorats per la situacion "esperpéntica" - qu'auriá dich Valle inclán- de la "terreta", se vei que mantun va pas votar si que no aurián fotut defòra tot lo poiridum de la "Generalidad".

  • 3
  • 0
Saim Dusan Inayatullah Barcelona
34.

#14 E ara escrives en castelhan??? "Se't veu el llautó" coma dison aquí - segurament o comprenes malgrat la tieuna "lenga diferenta".

Defensas pas lo valencian, defensas lo CASTELHAN, doncas ès nacionalista espanhòl! Vaquí la mentalitat blavera - voletz parlar valencian pas catalan, mas importa pas que lo castelhan lo substituisca...

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article