Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Dimenjada de protèstas en Malhòrca, Eivissa e Valéncia per l’escòla en catalan e de qualitat

En Malhòrca
En Malhòrca

Mentre que lo Principat de Catalonha fa son camin vèrs l’independéncia, los govèrns autonomics de las Illas Balearas e del País Valencian son a far de leis per desfavorir la lenga catalana dins l’educacion, e per privatizar las escòlas. La nòva lei educativa de l’estat espanhòl sosten aquelas politicas. En Catalonha e Aran, lo govèrn autonomic sosten que los professors fagan d’insomission a la lei espanhòla. En las Balearas se sanciona e se licéncia los directors d’escòlas que protèstan e, al País Valencian, son a barrar las paucas classas que se fan en catalan. Dissabte passat i aguèt de protèstas en Malhòrca, Eivissa e Valéncia.


Marcha en Malhòrca
 
Aperaquí tres mila personas traversèron a pè l’illa de Malhòrca dissabte passat, en una autra protèsta dins la lucha per manténer lo catalan dins l’educacion, que comencèt a la rintrada escolara. Los manifestants tanben demandan al govèrn balear d’arrestar las sancions e expulsions afectant los directors d’escòlas que protèstan contra l’imposicion del Tractat Integral de las Lengas (TIL), un decret que mesestima lo catalan dins l’educacion.
 
La marcha per una educacion digna, enrasigada dins la cultura del país e dobèrta al mond, recebèt la collaboracion de la majoritat de las municipalitats ont passèt, e quitament d’una cooperativa e d’un sindicat de païsans que provesiguèron l’avitalhament dels marchaires.
 
 
En Eivissa
 
Parallèlament, se debanèt tanben dissabte, dins l’illa d’Eivissa, un acte revendicatiu amb la participacion d’aperaquí 300 personas, dont mièg centenat de professors. L’accion èra una corsa simbolica que voliá remembrar que los ensenhaires e la societat de l’illa son encara en desacòrdi amb las politicas educativas dels govèrns balear e espanhòl, que desfavorisson la lenga catalana e la qualitat de l’educacion.
 
 
Quatre marchas al País Valencian
 
Quatre manifestacions traversèron dissabte la ciutat de Valéncia, e se rescontrèron al centre, davant lo palais de la Generalitat Valenciana, en favor de l’educacion publica e en catalan.
 
Dempuèi qualques setmanas, de professors, d’escolans e de parents protèstan al País Valencian en s’embarrant dins las escòlas. Qualques desenats d’escòlas son en lucha contra un nòu plan educatiu que lo govèrn autonomic es a impausar, qu’elimina cent cinquanta classas, la majoritat en catalan, amb lo pretèxt de la crisi e de reduire de despensas.
 
La federacion d’entitats per la lenga a denonciat que lo govèrn valencian vòl suprimir lo budget en catalan de las escòlas que i aviá de bilingüisme, que son estadas obligadas de decidir quala de las doas lengas suprimissián.
 
 
 
 
_____
Mai d’informacions:
 
Escòla Valenciana
Assemblada dels Ensenhaires (Illas Balearas)
Sèm l’Escòla (Som Escola)

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tarrega Igualada (Catalunya)
4.

No te nom!

  • 0
  • 0
Dàvid
3.

Drama d'un pòble esquiçat en quate tròç, drama daus estats colonizadors qu'instrumentalizan aqueste abocinament, drama daus ediles avugles e/o venduts que fèsen lo jòcs de son mèste contra sos frairs...

  • 7
  • 0
Amalric de Montreal Montreal de Carcassés
2.

Lèu, los Majorquins, los Menorquins, e los Valencians auràn de causir entre un estat espanhol franquista e un estat catalan que respectarà sa lenga.

  • 12
  • 2
Felip Martèl Montpelhier
1.

Vaqui que dona tot lor sens a las protestacions vertuosas de l'onèste Rajoy quand ditz davant las Cortes que son govèrn e son partit fan ren contra lo catalan...

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article