Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De milièrs de manifestants desfisan lo govèrn chinés a Hong Kong

Exigisson que las autoritats de Pequin ajan pas lo darrièr mot sus qui deu èsser lo president d’aquela region autonòma

| Kala OK
Hong Kong se levèt ièr diluns de manièra extraordinària. Las autoestradas, que normalament son plenas, èran vuèjas de veituras. De milièrs de manifestants ocupèron dimenge lo centre vila en desfisant la polícia qu’ensagèt de los dispersar. Mantes an dormit pendent de nuèches per carrièras en empedissent que la vila torne a la normalitat. Los manifestants, convocats pel collectiu Occupy Central, exigisson que las autoritats de Pequin ajan pas lo darrièr mot sus qui deu èsser lo president d’aquela region autonòma.
 
La protèsta a crescut dempuèi qu’a la fin d’agost se saupèt que China permetriá l’eleccion dirècta del president autonomic, mas se reservava lo drech de dire qual ne podiá èsser candidat e qual non. Los organizaires de la protèsta avián ja fach en junh passat un referendum sus la question: un referendum non reconegut per las autoritats, que i participèron 800 000 personas, una cinquena part de la lista electorala.
 
Los manifestants ocupèron dimenge una bona part del centre vila, mai que mai a l’entorn del Pargue Tamar, ont foguèron durament atacats per la polícia. Ièr los manifestants ocupèron sustot l’airal de Mong Kok. Uèi an previst de persistir. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Robèrt Laurac
1.

Es a dire que lo govèrn de Pequin vòl pas que los hongkongueses vòten lor president perque es illegal. Vertat Sr. Rajoy?

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article