Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Barratge de Sivens: Brussèlas a dobèrt una procedura d’infraccion contra França

La Comission Europèa considèra que l’estat francés a violat las directivas environamentalas

La Comission Europèa lancèt ièr una procedura d’infraccion contra l’estat francés per violacion de las directivas environamentalas a prepaus del projècte de restanca de Sivens en Galhaqués. La Comission prenguèt aquela decision perque “las autoritats francesas an lançat lo projècte maldespièch la deterioracion de l’estat ecologic de la massa d’aiga que lo projècte es susceptible d’entraïnar”
 
A l’ora d’ara l’òbra se tròba en suspension. Lo conselh general del departament de Tarn decidiguèt de suspendre sine die los trabalhs, après la mòrt de Rémi Fraisse. Mas la ministra francesa de l’ecologia, Ségolène Royal, assegurèt qu’una òbra seriá facha.
 
De fach, la mòrt de Rémi Fraisse a portat la crisi al govèrn francés. Las nombrosas susmautas que se son debanadas per tot l’estat francés, en seguida de la mòrt de l’estudiant de botanica en mans de la polícia, crèan un grand desaise dintre lo poder politic.
 
 
Crisi dins l’estat francés
 
Lo govèrn francés a ensajat de reglar la mòrt del jove tolosan en enebissent l’usatge de las granadas e en suspendent los trabalhs del barratge, e en ensajant de criminalizar los ecologistas en lucha. Mas un larg sector de la societat, los movements ecologistas e los partits d’esquèrra demandan la demission del ministre de l’interior, Bernard Cazeneuve, que se limitèt a dire que i auriá “de sancions se de fautas se son comesas”.
 
Fraisse foguèt tuat dins l’encastre de la repression d’una protèsta populara e pacifica contra la construccion d’una restanca dins la zòna umida del Testet, a Sivens (Galhaqués).
 
 
Lo projècte
 
La restanca prevista, d’un milion e mièg de mètres cubes d’aiga, negariá una partida de la Val de Tescon, en tot far desaparéisser 13 ectaras de zòna umida e en fasent desaparéisser un milion d’animals salvatges (de granhòtas, de peisses o de salamandras). Lo conselh general de Tarn cita lo Ministèri francés de l’Environament, segon lo qual la restanca auriá de vertuts ecologicas, cercant un “equilibri idrologic” de la zòna. Los ecologistas o creson pas, s’opausan al projècte e denóncian qu’es finançat per de fonzes publics per favorir solament d’interèsses privats. Revendican la preservacion de totas las 35 ectaras de zòna umida menaçadas per la restanca. Denóncian que la tòca del projècte es de favorizar l’agricultura intensiva e que, per tant, es un perilh per un centenat d’espècias “protegidas” dont cinc son ja declaradas menaçadas.
 
Segon lo conselh general de Tarn, la restanca es indispensabla per irrigar las tèrras agricòlas e se recrearà una autra zòna umida. Los opausants denóncian un projècte car que solament servirà a irrigar las tèrras d’un petit nombre d’esplechaires que practican l’agricultura intensiva.
 
L’occitanisme s’es mostrat majoritàriament contra la construccion de la restanca, levat lo Partit de la Nacion Occitana (PNO) e l’associacion lo Clusèl (que participèt lo 15 de novembre a una manifestacion en favor de la restanca).

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article