Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Latas: l’escomesa de “rempaïsar” los enfants es en marcha

Lo collègi Georges Brassens prepausa d’iniciacions a l’occitan e a la coneissença del mond e de l’istòria del país

| Collègi Georges Brassens de Latas
Al collègi Georges Brassens de Latas (Montpelhierenc), quatre Emplecs Avenir Professors, foguèron recrutats en 2015. Aqueste dispositiu permet a d’estudiants que vòlon èsser professors, de se confrontar amb la realitat del terrenh, dins un collègi, una escòla o un licèu. Cada estudiant pòt bastir de projèctes en foncion de son especialitat. A Latas, Morgane Auriol a, per exemple, creat un talhièr de teatre. Naís Albèrt, estudianta d’occitan a la Facultat Pau Valèri de Montpelhièr, bastís dempuèi tres ans, en collaboracion amb son tutor, François Toulouse, de projèctes en occitan.
 
L’an passat, èra question de trabalhar sul Patrimòni Cultural Immaterial: los collegians an fach de recèrcas suls espòrts e la musica occitana. Vist lo taus de satisfaccion que lo coneguèt l’activitat al prèp dels collegians, tornèron prepausar lo projècte: aquela idèa foguèt acceptada pel principal del collègi, Sénher Cauquil.
 
Los objectius son totjorn parièrs: permetre a l’escolan de se familiarizar amb sa cultura locala. En luòga de partir sus una tematica generala, foguèt decidit de partir d’un personatge occitan: Georges Brassens. L’òme que balhèt son nom al collègi. Per dintrar al dintre del projècte, l’objectiu final foguèt establit: realizar un vidèo, coma s’èra un reportatge per un jornal televisiu, e inclure una part en occitan. Lo títol serà: Georges Brassens, personatge occitan. Per balhar al projècte mai de vam, una collaboracion foguèt establida amb una escòla del quartièr. A la fin de l’annada, totes los escolans, CE2 al CM2, e la classa de 6a, siá 100 escolans, cantaràn, en occitan, “L’auvernhat”.
 
Pel moment, lo projècte se contunha un pauc mai cada setmana. La motivacion dels collegians es exemplara. Quand lo projècte serà acabat, un vidèo será retengut e serà mandat a totes los collègis e licèus d’Occitània qu’an per nom Georges Brassens.
 
 
 
 
Naís Albert
 
 
 

* Lo mot “rempaïsar” foguèt empruntat a un discors de Robèrt Lafont.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Nais
6.

Balha (perdon per la dèca de pica) #5

  • 4
  • 0
Nais
5.

Te merceji bravament Maria Joana,
Totas mas amistats, Naís#4

Mercés a vosautes totes pel vòstre sosten, balhas de vam per contunhar ma passion, ensenhar.

  • 4
  • 0
Maria Joana Verny Montplhièr
4.

Òsca, Naïs, per ton polit trabalh !
Per Ort, benlèu o sabes pas, mas i avia jamai agut d'occitan dins aquel collègi, es Naïs qu'o montèt tot amb lo sosten de son tutor e que faguèt nàisser l'enveja dels enfants.
Benlèu o sabes pas tanpauc, pas dins nòstra acadèmia, i avia 56 professors d'occitan a la debuta dels ans 2000, ara, n'i a mens de 40 ! Entre los que son partits a la retirada, los que demissionan, per de bonas o de marridas rasons, los que quitan d'ensenhar l'occitan per ensenhar solament sa valéncia... E subretot lo traucàs creat per la baissa dels recrutaments. Lo resultat es que mancam crudèlament de professors dins nòstra acadèmia !
Naïs lèva pas res a degun. Te rasseguri. Foguèt nomenada en EAP e es ela que creèt l'opcion occitan.

  • 7
  • 0
ort
3.

E los professors qu'eles an lo capes an pas d'oras d'occitan dins los collègis...

  • 3
  • 3
Òlo Pujòlo
2.

Rempaïsar! Qu'ei aquerò çò que cau hèr. Felicitats pera iniciatiua. Totes es escòles d'Occitània, includides es d'Aran, an de seguir eth camin qu'auetz mercat en Seta. Òsca!

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article