Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Victòria del movement dels Mespresats

Dàvid Grosclaude arrèsta sa cauma de la fam après recebre una letra oficiala anonciant la creacion de l’ÒPLO

Darrièra fòto abans l'anóncia de la creacion de l'ÒPLO
Darrièra fòto abans l'anóncia de la creacion de l'ÒPLO | Ostau Occitan
Lo conselhièr regional d’Aquitània Dàvid Grosclaude o escriguèt dins son blòg ièr de ser: renóncia a sa cauma de la fam. Aviá recebut d’efièch, a 19h30, una letra que la signavan las ministras francesas de l’educacion e de la cultura, e que li anonciava la creacion oficiala de l’Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO) “abans la fin de l’estiu”. Dàvid Grosclaude precisa que, gràcias a la mobilizacion de totes, l’estat “participarà au son foncionament e au son finançament a costat de las regions”.
 
Per festejar la victòria, apèla totes los que i an participat a venir dijòus 4 de junh a 16h30 davant lo conselh regional d’Aquitània.
 
Se pòt dire que la cauma de la fam de Grosclaude, de mai d’una setmana, a fach espelir en Occitània, amb de sostens internacionals, un movement de revòlta pacifica e solidària organizat jos l’eslogan “N’i a pro d’èsser mespresats”. L’eslogan faguèt lo torn d’Internet e dels rets socials, sovent amb las fotografias de caras d’occitanistas de divèrsas sensibilitats e d’amics de la causa occitana. Lo 3 de junh, s’organizèt una jornada de mobilizacion, e una compatriòta, Evalina Houlès, decidiguèt de far ela tanben una cauma de la fam.
 
“Que demoran fòrt de combats a miar. Qu’avem provat que n’avèvam la capacitat”, çò escriu Dàvid Grosclaude. Se lo movement dels Mespresats anóncia lo temps de l’unitat de l’occitanisme?

Recordem, per exemple, la manifestacion per l’ensenhament de l’occitan qu’aurà luòc a Peireguers dissabte 6 de junh. 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Francés Coppat Honolulu
10.

Òsca David de segur ... mas" que te damòra enqüera de tribalh" per escanar lo mesprès d'un fum d'occitanistas per rapòrt a las òbras de Castan, Manciet, Mouly eca ..Òsca al jornalisme !

  • 1
  • 0
Pirolet
9.

LO MOVEMENT DELS MESPRESATS... Sembla un bon "concèpte" coma dison los comunicants. Se pòt pas revindicar per tornar lo mesprètz al revés e arribar a se far ausir per damont de la sordera qu'impausan los mediàs? Cresi ques una idèa de trabalhar.

  • 8
  • 0
Terric Lausa Quilhan
8.

A prepaus de la fòto de l'article:

Cada còp qu'i a d'actes de reivindicacion occitanista, n'i a totjorn un per plastronar amb una eissarpa tricolòra...

Un pauc de bon sens, bon Dieu!

  • 13
  • 8
los amics dels mieus amics... Boronhan
7.

Certans gas.cons aurian besonh de se metre a l'electricitat...

  • 6
  • 1
Un amic
6.

Hé David lo monde ne n'an pas arré a fóter deu ton ofici public. Te l'aurés poduda estauviar la toa cauma ridicula.
Oups occult !

  • 2
  • 33

Escriu un comentari sus aqueste article