Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Catalonha e Aran: se convòca d’eleccions per proclamar l’independéncia

L’eleccion autonomica servirà per saber quantes partisans i a per l’independéncia, es lo sol biais legal que s’es trobat per far lo referendum que l’estat espanhòl permet pas

Lo president de la Generalitat de Catalonha, Artur Mas, convoquèt ièr a 21h las eleccions del 27 de setembre que serviràn per saber quantes ciutadans son partisans de l’independéncia de Catalonha e Aran. Es lo sol biais legal que s’es trobat per far lo referendum independentista que l’estat espanhòl permet pas. La convocacion se faguèt sens far referéncia al caractèr plebiscitari per fin que lo govèrn espanhòl la pòsca pas empachar. L’eleccion del 27 de setembre serà “inatacabla legalament”, çò diguèt lo president catalan la setmana passada, en tot precisar que “politicament” serà un “plebiscit”. Las eleccions son estadas convocadas “en acòrdi amb la nòrma”, mas en clau politica los vòtes se comptaràn coma un “òc” o un “non” a l’independéncia.
Los partits independentistas donan a l’eleccion un caractèr plebiscitari e los partits unionistas insistisson que se tracta d’una eleccion autonomica e pro. Ça que la, per totes es clar que se tracta d’una eleccion de las mai transcendentalas de l’istòria de Catalonha e Aran. Lo debat rèsta dobèrt e solament los ciutadans lo clavaràn lo jorn de l’eleccion. Pasmens, los politicians fan de rambalh.
 
 
Dos blòcs: òc o non
 
Lo plebiscit en forma d’eleccions a obligat totes los partits de se definir sus la creacion d’un estat independent catalan. Lo blòc de l’“òc” es configurat per la coalicion nomenada “Amassa per l’Òc” —amb CDC, ÈRC, Democratas, Movement d’Esquèrra e Avancem, que compta amb lo sosten de l’Assemblada Nacionala Catalana (ANC) e d’Òmnium Cultural— e per la candidatura de la CUP-Crida Constituenta. Dins lo blòc del “non” i aurà las listas del PSC, del PP e de Ciutadans. Amb una posicion indefinida e amb d’elements dels dos blòcs i aurà Union Democratica e la coalicion nomenada “Catalonha Sí que se Pòt” (qu’amassa Podemos e ICV-EUIA).
 
 
Bilanç de mandat
 
Uèi, un jorn après la convocacion, lo president Artur Mas fa una conferéncia de premsa al Palais de la Generalitat per far un bilanç del sieu mandat.



Signatura del decret de convocatòria del 27-Sper vilawebtv


Mas: ‘Ens hem guanyat el dret de decidir’per vilawebtv

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tàrrega Igualda (PP.CC.)
6.

Tremoleu les critures, que el referedum ja és aquí, i volem decidir la nostre llibertat, i és mès volem viure en un futur pròper i lliure, ón tot sigui posible, és mès on tot serà posible.
Gràcies per fer-ho posible.
Visca la Terra...lliure, ah, i Despertaferro!
De l'Ernest,"El Tàrrega".

  • 0
  • 0
NBO
5.

Joaquim, no sé què vols demostrar amb aquest mapa. M'ho pots explicar? Si Catalunya vol la independència no és per raons ètniques. Si mirem bé el mapa en el sentit que em penso que insinues tu, caldria esborrar moltes fronteres (tan físiques com mentals principalment) que realment existeixen.

  • 4
  • 0
Demos Cratos
4.

L'estat espanhòl se chauta de las eleccions catalanas ? E amb çò que venèm d'observar del costat de Grècia, podèm far l'escomesa de çò que las institucions europèas ne pensaràn elas meteissas… Ça que la, los ciutadans grècs tant coma los ciutadans catalans auràn complit lor acte de democracia e de civisme exemplar. Per quant las reaccions que ne vendràn, saurem encara melhor a qual e a qué nos devèm confrontar. Per tota Euròpa, la democracia es a se morir jos lo mascaret ultraliberal, cinic e mespresant de toas las umanitats. Quora nos levarem, totes, amassa, per i respondre non ? Amassa… e non pas mai un per un ?

  • 17
  • 0
Manèl bcn
3.

#1 ?

  • 6
  • 0
Emmanuèl Isopet
2.

#1 Quin raport amb l'article? Quin interés?

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article