Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Estrambòrd màger a la 19a Dictada Occitana

La majoritat de las convocacions d’aquel concors ortografic de la lenga occitana se debanèron dissabte passat simultanèament amb una participacion plan nombrosa

Narbona
Narbona
La 19a edicion de la Dictada Occitana s’es convocada ongan dins mai d’un quarantenat de vilas de pertot dins lo país e tanben a París e als Païses Catalans. La majoritat de las convocacions d’aquel concors ortografic de la lenga occitana se debanèron dissabte passat simultanèament amb una participacion plan nombrosa.
 
La Dictada nasquèt en 1998 d’una iniciativa del Centre Occitan de Castras (Castrés) e d’an en an d’autras municipalitats an jongut l’eveniment.
 
 
Estrambòrd en Gasconha Tolosana
 
En Tolosan la dictada se debanèt ongan del costat gascon de Garona. Las vilas de Sant Lis, Murèth e Carbona s’amassèron a l’Escòla Aigabèra qu’aculhís una seccion bilingüa e i  participèron 60 personas dont 20 mainatges.
 
Es de notar tanben la preséncia de fòrça ensenhaires d’occitan del CRÈO per far la correccion plan rapida. L’an que ven, l’Isla de Baish aculhirà per lo primièr còp la dictada amb lo sosten de las associacions occitanistas localas e de la comuna.
 
 
D’animacions a Narbona
 
A Narbona la Dictada l’aculhiguèt la sala de las fèstas del Palais del Trabalh dins l’encastre d’un eveniment amb un programa ric e ben organizat. I participèron un quinzenat d’escolans e un seissantenat d’adultes.
 
L’eveniment comptèt amb d’animacions musicalas e un aperitiu manjadrech.
 
 
Recòrd de participants e de sostens a Barcelona
 
A Barcelona lo nombre de participants faguèt tanplan lo recòrd. La sala de conferéncia del Departament de la Cultura de la Generalitat de Catalonha aculhiguèt mai d’un centenat de personas, dont 96 participèron a la Dictada.
 
D’autoritats politicas e lingüisticas que trabalhan per la lenga èran presentas dins un eveniment organizat pel Comitat d’Afrairament Occitanocatalan (CAÒC) amb lo sosten del govèrn catalan, de l’Institut d’Estudis Araneses (IEA-AALO), de qualques ostals d’edicion e quitament de las cervesas Moritz qu’etiquetan en occitan per Aran.
 
La Dictada se debanèt tanben al País Valencian (Albocàsser e Valéncia) e a l’illa de Malhòrca.







Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Reinat TOSCANO LO VAU
9.

E ben, dins Var, la Comuna Carnolas aculhisse cada an la Dictada m'un grand plaser.
30 participants aquest an, un brave moment de convivialitat entre Occitanistas e Felibres (qu'es pas totjorn lo cas en cò nòstre!, se la Dictada pòu ja aver aquest usatge, es totjorn aquò de ganhat!).

  • 4
  • 0
Brontozaure
8.

#7 Que demandi perdon a la pura e senta Lenga Occitana! ... Voilà. Em'ac cau copiar cincanta còps?
Qu'avès comprés, non?

  • 2
  • 1
SEMPERVIRENS
7.

brontozaure ei contra la dictada (dictat en occitan medievau) ieu vòi ben, mai que per aforir son punt de vista emplegèsse d'improprietats que fan dl'oc un sabir, non revirar lo francés "chiant" per cagant, , aquò l'ai jamai ausit dins la lenga parlada, se ditz simplament aquò me fai cagar, enca

  • 2
  • 1
Brontozaure
6.

#5 A... E qu'ei çò qui i a de plasent, lavetz? Voletz balhar detalhs?

  • 1
  • 2
Pirolet
5.

#4 Decididament, comprenètz pas res. Vos fa cagar, vos fa cagar. Va plan, o avèm comprés, e alara? Los còps que l'ai poguda far la dictada, foguèt amb fòrça plaser e sens cap nostalgia de l'enfancia. Es dich; e vos emmerdarai pas a o repetir tres còps.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article