Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es nascuda l’Assemblada Nacionala Occitana

Aquela estructura cèrca d’amassar totes los sectors de la societat del país per la far avançar dins “la recuperacion de la consciéncia nacionala occitana”

L’Assemblada Nacionala Occitana (ANÒC) es estada oficializada, après son inscripcion lo 20 de febrièr passat al Jornal Oficial d’Associacions de l’estat francés. “Aüra, convidam toti li fòrças vivi de l'occitanisme politic e cultural de nos rajónher”, çò declarèt son secretari Ciril Joanin.
 
La tòca d’aquela associacion, que vòl èsser transversala e integratritz, es de bastir “una organizacion populara, plurala amb una estructura politica digna e de drech internacional”, çò es, una estructura que tòque la majoritat del movement associatiu, politic e social del país amb l’objectiu de lo far avançar dins “la recuperacion de la consciéncia nacionala occitana”.
 
Lo prepaus de l’ANÒC es, doncas, la reconeissença d’Occitània coma nacion e, per tant, que se li reconesca lo drech d’autodeterminacion per, s’o vòl aital, se constituir en estat independent. E mai, l’ANÒC precisa qu’aquel estat occitan deurà èsser “de drech, democratic, social e ecologic”. Divèrsas organizacions i an aderit, aital coma de personas a títol individual de pertot del país. Delà aquel objectiu politic ambiciós, la nòva associacion tanben vòl promòure l’usatge de la lenga occitana, mai que mai dins l’educacion.
 
L’ANÒC se comencèt de bastir dins doas reünions que se tenguèron  a Rodés en julhet passat e a Montpelhièr en octòbre, per acabar en un acamp constitutiu a Marselha en novembre passat.


 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc figuerola maldonado tarragona
22.

L´ASSEBLEA NACIONALA OCCITANA, TE D´ESSER UNA ORGANITZACIO TRNSVERSAL QUE CAPIGUENT TOTS ELS PENSAMENTS CULTURALS E POLITICS, PRO QUE TINGUIN EN COMU EL RENAIXEMENT DE LA NACIO OCCITANA.

  • 1
  • 0
francesc figuerola maldonado tarragona
21.

LA ASSEBLEA NACIONALA OCCITANA, TE D´ESSER UN MOVIMENT TRANSVERSAL QUE UNEIXI ELS MOVIMENTS CULTURALS E POLITICS, PRO QUE TINGUIN PER META EL RENEIXAMENT DE POBLE OCCITA.

  • 1
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
20.

És bo que la gent d'Occitània s'agrupi per donar mès força al Pais, i que siguin la propia gent del poble qui ho fagi, ara cal crec que hi hagi una forta unió de les forces nacionalistes Occitanes, totes per aconseguir l'objeticu que tots volem, que Occitània sigui lliure a a fi.
Si l'ANÒC vol això, endavant!
Per la Terra.
"El Tàrrega".

  • 3
  • 0
Cédric Rousseu Tolosa
19.

Lo Senher de l'Anòc, Lo Silenci de l'Anòc.... Anòc Dei....
Sentissi qu'aquèla nòva organisacion me va agradar tant que "faisons ensemble en Béarn" .....

  • 0
  • 5
E-Passa-Que-T'Ai-Vist !
18.

Esperem qu'aquèsta Assemblada serà pas un somi de mai e que saurà se balhar lo biais de sas ambicions. Cossi ? That is the question... Voli pas copar l'estrambord, mas per escanar l'iper-centralism parisenc, sorga unenca dau problèma, se caldrà levar matin...

  • 8
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article