Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo nom de la region en Sud-Occitània

Se lança una granda consulta sul futur nom de la region Lengadòc-Rosselhon e Miègjorn-Pirenèus

Joan-Francés Laffont de Convergéncia Occitana de Tolosa diguèt qu’aquela consulta èra l’ocasion de faire aparéisser lo mot Occitània sus las mapas del Mond, amb un sosten popular plan larg
Joan-Francés Laffont de Convergéncia Occitana de Tolosa diguèt qu’aquela consulta èra l’ocasion de faire aparéisser lo mot Occitània sus las mapas del Mond, amb un sosten popular plan larg
La region administrativa nòva eissida de l’union de Lengadòc-Rosselhon e Miègjorn-Pirenèus lança una granda consulta sus son nom futur. Es Gérard Onesta, lo president del Burèu del conselh regional qu’es en carga de l’organizar.
 
La region nòva reculhís l’opinion dels actors institucionals per determinar una lista de noms possibles amb la sasina del Conselh Economic, Social e Environamental Regional (CESER) e la consulta dels elegits e organizacions representativas. La region creèt un “Comitat del Nom de la Region” compausat de 30 membres eissits de la societat civila e de totes los territòris per debatre del nom nòu e per seguir lo procès de consulta.
 
La consulta se fa en tres fasas:
 
1) La primièra fasa que s’acaba lo 15 d’abril permet a cadun de prepausar un nom per internet sul sit http://www.regionlrmp.fr/le-nom-de-ma-region.
 
2) La segonda fasa passa per l’adopcion, lo 15 d’abril de 2016, per la reünion plenièra del conselh regional d’una lista de noms eissida de la primièra fasa.
 
3) Una consulta ciutadana per causir un nom d’aquela lista se farà sus l’ensems dels abitants de la region fins al començament del mes de junh, segurament per via de premsa e Internet amb una verificacion d’identitat. En seguida, los elegits regionals adoptaràn lo 24 de junh de 2016 un avís que mandaràn al govèrn. Un decret en Conselh d’Estat deuriá validar aquel nom abans lo 1r d’octòbre de 2016.
 
En setembre de 2015, una primièra consulta informala mesa en plaça per la premsa regionala (veire Sondatge per lo nom de la region nòva d’Occitània centrala sus Jornalet) donèt Occitània coma primièra causida, amb 23% subre mai de 100 000 vòtes informatics sus internet.
 
Aqueste 20 de febrièr de 2016, una amassada occitana e catalana se faguèt a l’Ostal Occitan de Narbona amb una cinquantena de responsables de movements occitanistas a l’iniciativa de País Nòstre e del collectiu catalan Sem. Un consens se faguèt subre la la proposicion “Occitània-Catalunya”.
 
En seguida, lo Partit de la Nacion Occitana (PNO) faguèt un comunicat entitolat: “Lo PNO encara e sempre per la denominacion “Occitània Centrala”. Per lo Partit Occitan, Occitània non pòt se redusir a la futura Region Lengadòc-Rosselhon e Miègjorn-Pirenèus. I vòl juntar un acronim respectuós de las autras tèrras occitanas coma Occitània-Sud o Occitània-Centrala…
 
Aqueste 14 de març, lo CESER regional dirigit per Jean-Louis Chauzy prepausèt “Lengadòc-Pirenèus”, dins la dralha de las denominacions administrativas de l’estat francés. Lo president del CESER declarèt que “Lo tèrme Lengadòc correspond a una realitat istorica e lo de Pirenéus es emblematic de l’espaci regional”.
 
Aqueste 16 de març, dins una presa de paraula de commemoracion a Montsegur, Joan-Francés Laffont de Convergéncia Occitana de Tolosa diguèt qu’aquela consulta èra l’ocasion de faire aparéisser lo mot Occitània sol o compausat sus las mapas del Mond, amb un sosten popular plan mai larg que lo sol mitan occitanista.
 
Las seccions regionalas dels autres partits de França an pas encara pres de posicion sul sicut.
 
 
 
 
Jean-Charles Valadier 



France 3. Lo blòg occitan: Le gouvernement va proposer par décret un nom pour chaque région.





Comité du nomper france3midipyrenees

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Francés
14.

#13 Occitania es pas una invencion recenta, data del meteis moment que Lenga d'òc, valent a dire la fin del s. XIII. Cal pas créser la propaganda messorguièra d'unes provincialistas.

  • 10
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
13.

LENGADOC, cresi qu' aquest nom es lo nom històric. Se cal pas s'inventar res. Car al cap e a la fin, Occitania es un nom inventat fa pauc temps.

  • 4
  • 4
ltrobat
12.

"L'adjectiu "centrala" me desagrada per de que revèrta una mena de ronda a l'entorn d'una Occitania axiala justament coma se i avia un trauc negre al mitan e tot que vira a l'entorn"
E nomar la vòsta region sonque Occitania, qu'ei a díser redusir Occitania a ua circonscripcion administrativa e au 40% deu son territòri ne'vs desgrada pas?
Significar aus provençaus, aus gascons, aus limosins, aus auvernhats que ne son pas mei occitans, aquò ne'vs aveja as?

  • 2
  • 0
Peter Nollet Brussèlas
11.

#10 Se vòlon un nom amb lo qual 99% dels abitants concernits se poiràn pas identificar perque l'an jamai ausit, cal absolutament causir "Arpitània".

  • 0
  • 2
Gerard Joan Barceló Pèiralata
10.

Bòna iniciativa de l'IEO-Ròse Aups: prepausan coma nom de la nòva region Auvèrnhe-Ròse-Aups "Nòrd Occitània-Arpitània"

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article