Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Parlament de Brasil a votat la destitucion de Dilma Rousseff

Ara lo Senat deu decidir se lança lo jutjament contra la presidenta

La cambra bassa del Parlament de Brasil acceptèt dins la nuèch de dimenge la mocion de censura de la presidenta Dilma Rousseff. Aquel vòte marquèt lo començament del procès de destitucion de la maximala autoritat del país. Mentretant, per carrièras, dins las vilas del país se seguissiá l’eveniment amb d’ecrans gigants, e los detractors de Rousseff festegèron la decision parlamentària.
 
Ara lo Senat deu decidir se lança lo jutjament contra la presidenta. Una majoritat de senators an ja anonciat que votaràn per que la presidenta siá jutjada. S’es lo cas, serà lo quite Senat que jutjarà la Roussef, e pendent los 180 jorns que durarà lo jutjament, aquesta serà escartada del poder. En cas que siá considerada coma colpabla, perdrà automaticament la carga.
 
Segon l’article 85 de la Constitucion brasiliana, la cambra pòt menar a bon tèrme un jutjament politic contra la presidéncia se considèra qu'a violat los principis o las obligacions de la siá carga. Dins aquel cas, Rousseff es acusada d’aver contornejat los comptes per amagar lo deficit dins lo budget. Roussef a afirmat, per sa defensa, qu’aquela practica es abituala dins totes los govèrns brasilians dempuèi la restauracion de la democracia.
 
Encara que lo jutjament politic (“impeachment”) se basa formalament sus aquel contornejament dels comptes, son las acusacions de corrupcion contra Rousseff e son partit qu’an favorit l’ambient qu’a portat lo vòte istoric de dimenge.
 
Lo procès contra la presidenta es estat impulsat sustot pel president del Parlament, Eduardo Cunha, del Partit del Movement Democratic Brasilian, qu’èra, fins a fa gaire, aliat del Partit dels Trabalhadors de Dilma Rousseff. Cunha es en cors de jutjament e es un dels politicians citats dins las  denonciacions per l’escàndol de Petrobras.
 
Qualques autres aliats istorics del Partit de la Trabalhadora se son associats al jutjament contra Rousseff, coma es lo cas dels socialdemocratas. I a agut quitament qualques deputats del PDT qu’an jongut la demanda de jutjament de la presidenta. Los ancians aliats del PT vòlon que lo vicepresident Michel Temer siá lo nòu president, e crear una coalicion que comprendriá de partits de la drecha.
 
Per ne saber mai, lo jornal catalan Vilaweb recomanda de legir lo blòg de Taíza Brito entitolat “L'estrangièra”. Lo podètz legir en catalan o ben traduch automaticament en occitan.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ivan
11.

#8 qui guanya amb la fam la pobresa i la delinquencia es el projecte criminal de poder que no trobaria pas terreny adobat sense el desordre i les adiccions socials.
#9 l'impediment es el minim que se pot fer dilma comet crims de responsabilitat tot el dia quand se val del carrec per fer prosiletisme politic el pt no acepta ni mai va aceptar cap oposicio ells volen governar una corea del nord sud-americana i tempoc serveixen els pobres ells traballen nomes per la seua agenda corrupta i s'amaguem enrere els pobres com solen fer els governs autoritaris robar i dir que ho fa en nom dels pobres. saluts des del brasil.

  • 0
  • 1
ivan
10.

#8 qui guanya amb la fam la pobresa i la delinquencia es el projecte criminal de poder que no trobaria pas terreny adobat sense el desordre i les adiccions socials.

  • 0
  • 1
Matiàs Villamanda
9.

#7 Soi en desacordi. L'empeachement es estat present dins lo discors de l'opisicion tre la debuta de l'eleccion de Rousseff, es una manòbra politica. Lo procediment en cors es pas brica "democratic", es un còp, montat per la drecha conservadora brasilièra (mai que corrompuda) que refusa l'estat de drech e la democracia (aquò's pas nòu...) subretot quand aquesta democracia defend pas sos interesses exclusius... Es una regression enòrma de la democracia en Brasil, democracia que ja avançava a pro pena, dins un país demièg los mai inegalitaris del mond.

  • 2
  • 0
Pirolet
8.

#7 A? Perqué los d'en fàcia son pas de maufatans en banda organizada quand vòlon vendre lo país a l’enquant? E rai se los degalhs socials fan créisser lo nombre de mòrts de fam!

  • 1
  • 0
ivan
7.

#2 corruptes n'hi ha molts pero una banda organitzada per assaltar l'estat nomes hi ha el partit dels traballadors que no te cap traballador entre els seu militants malgrat el nom i no tolera l'oposicio ni la idea de deixar el poder no hi ha cap cop en curs es un proces de impediment constitucional aprovat per un parlament elegit atenent el crid de mes de 23 de la poblacio cop es tenir un investigat venent carrecs a canvi de vots en una habitacio d'hotel.

  • 0
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article