Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo 9 de mai comença lo vòte pel nom de la region centrala

Poriàn votar lo mond del país e la diaspòra, mas solament s’an un telefòn mobil francés

Joan-Francés Laffont de Convergéncia Occitana de Tolosa diguèt a Montsegur lo 18 de març passat qu’aquela consulta èra l’ocasion de faire aparéisser lo mot Occitània sus las mapas del Mond, amb un sosten popular plan larg
Joan-Francés Laffont de Convergéncia Occitana de Tolosa diguèt a Montsegur lo 18 de març passat qu’aquela consulta èra l’ocasion de faire aparéisser lo mot Occitània sus las mapas del Mond, amb un sosten popular plan larg | Patrick Lasseube
Los possibles noms de la region centrala d’Occitània, fruch de la fusion de Lengadòc-Rosselhon amb Miègjorn-Pirenèus, son ja oficialament sus la taula. Entre lo 9 de mai e lo 10 de junh se poirà votar entre los noms seguents:
 
— Languedoc (“Lengadòc”)
 
— Languedoc-Pyrénées (“Lengadòc-Pirenèus”)
 
— Occitanie (“Occitània”)
 
— Occitanie-Pays Catalan (“Occitània-País Catalan”)
 
— Pyrénées-Méditerranée (“Pirenèus-Mediterranèa”).
 
Poiràn votar totas las personas de mai de 15 ans que demòren dins aquel territòri o que i demòstren de ligams. Ça que la, per votar caldrà aver un telefòn mobil francés, çò qu’empacharà de votar la nombrosa diaspòra occitana e catalana al sud de la frontièra politica.
 
Lo 24 de junh, una assemblada plenièra de la region avisarà lo govèrn francés del nom causit dins aquel procès participatiu, puèi lo Conselh d’Estat francés deurà validar aquel nom abans lo 1r d’octòbre. Pasmens la decision ciutadana es pas inalienabla e las autoritats de l’estat an totjorn lo darrièr mot de dire. Aquí s’acabarà lo procès ciutadan d’aquela granda consulta sul nom de la region, organizada per Gérard Onesta, lo president del burèu del conselh regional.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Matieu Castel Marselha
14.

#13 Es tant seriós coma aquelei que defendon una region "occitana" trencada de tres part doás de son territòri e de sa populacion e que, per aquò far, van anar querre de sostenh devèrs lei pus grands enemics de la lenga occitana.
Ieu me cresi puslèu que lei trolls son elei.

  • 0
  • 0
Matiàs Grabèls
13.

#12 es seriós o es de trollatge?
:0

  • 0
  • 0
Matieu Castel Marselha
12.

#11 bof... Lo nom Provença Aups Costiera d'Azur reverta pron ben la realitat d'aquesta region.

  • 1
  • 0
Pirolet
11.

#10 Te comprèni. Es que l'administracion francesa -aquel mòstre freg- vos a plan adobat vosautres, los paquistas de PACA.

  • 1
  • 1
Matieu Castel Marselha
10.

#8 Doni mon avejaire mai siáu en ren concernit per la question. Aquò pertòca leis occitans e ieu siáu provençau.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article