Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Valls refusa la cooficialitat del còrs davant l’Assemblada de Corsega

“La Republica a una sola lenga oficiala, lo francés, car ela es practicada per totes”, çò afirmèt

Lo primièr ministre francés Manuel Valls a refusat tornarmai la cooficialitat de la lenga còrsa e la creacion d’un estatut de resident sus l’illa, en declarant que se tracta de linhas rojas. “Avèm demostrat pels nòstres escambis e lo nòstre trabalh que de resultats èran possibles. Vòli far del dialòg lo nòstre modèl per l’avenir”, çò diguèt Valls aqueste diluns passat davant l’Assemblada de Corsega. “Mas i a de linhas rojas, o sabètz”, çò precisèt. Aquelas revendicacions, aprovadas per la majoritat de l’Assemblada de l’illa en mai de 2013, an vist repetidament lo refús de París.
 
“L’afirmacion de l’identitat còrsa passarà pas per l’exclusion, la cooficialitat de la lenga o l’estatut de resident”, çò diguèt Valls als elegits còrses. En mai d’aquò, gausèt quitament dire que “la Republica a una sola lenga oficiala, lo francés, car ela es practicada per totes”.
 
 
De classas bilinguas dins totas las escòlas
 
Almens, lo primièr ministre francés anoncièt la nòva agregacion de “lenga e cultura còrsas” e la creacion d’un vintenat d’emplecs dins l’acadèmia en tot reafirmant la tòca d’una filièra bilingua dins cada establiment escolar.
 
 
“Es inconcebable que i aja una segonda lenga oficiala”
 
Ja en junh de 2013, quand èra ministre de l’interior, Valls mostrèt son refús a la cooficialitat de la lenga còrsa que l’Assemblada de l’illa veniá d’aprovar. “La republica a concedit una plaça a la lenga còrsa e l’a reconeguda. Mas i a solament una lenga de la republica, lo francés”, çò diguèt en una entrevista a Corse Matin: “Es inconcebable que i aja dins una part del territòri una segonda lenga oficiala”.
 
 
“Qualques garentias” pels presonièrs politics
 
Al delà de l’afar lingüistic, lo president del Conselh Executiu de l’illa, Gilles Simeoni, e lo president de l’Assemblada Jean-Guy Talamoni obtenguèron e convenird amb Valls “qualques garantias” pels presonièrs politics. Dins aquel sens, los corsistas demandan una lei d’aminista concernissent los primièrs presonièrs e un transferiment vèrs de presons còrsas per los que restaràn embarrats. La posicion oficiala del govèrn francés es que “i a pas de presonièrs politics”. Pasmens, Valls declarèt que “la procedura de raprochament [seriá] ordenada en foncion de las plaças disponiblas”.
 
 
Collectivitat unica per 2018
 
Al respècte de la collectivitat unica, que remplaçarà l’actuala dels dos departaments, intrarà en vigor en genièr de 2018 e serà dotada d’una Cambra dels Territòris. Serà compausada “de representants de la Collectivitat de Corsega e de las comunas e intercomunalitats”, çò declarèt Valls, segon Le Figaro.
 
 
 

 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC:)
9.

Molts raó, si son de Paris, i gavatxos, no en pots esperar gaire, canviaran algun dia ? Com diu la dita renivar-se o morir.
Crec que en un futur pròxim s'hauran d'empassar tota la m... que han ca...
Fins llavorç...
Visca la Terra Lliure !
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 10
  • 0
E Passa Que T\'Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
8.

Pichota mèsa al punt al sicut dau "catalan" Emmanuel Valls.

Aquèl ome es nascut d'una maire soïssa, eissuda de la borgesia granda dau Tessin, e d'un paire catalan, eissut d'una nauta familha barcelonèsa clericala e de drècha, proprietaria d'un diari curatièr que foguèt tancat per la Republica Espanhola. Lo Manuèl nasquèt benlèu a Barcelona mas creissèt, visquèt e passèt sa vida tota a Paris. Aquèl ome es un parisenc, e que se vol mai parisencàs que los parisencs. Es un F-R-A-N-C-E-S es a dire un nacional-parisenc, saique pas un catalan.
Coma tot afogat parisenc lo seu somi/fantasm es d'ésser un jorn rei de França, es a dire president de la RRRRepublica (nom balhat a la republica francimanda de Paris, universalament coneguda jol nom de "république française"). Es un arrivist acarnassit de poder e de reconeissènça narcissica, tan coma lo Sarkozy, o quin que siague politic francès que pantaissa fort e mort d'ésser un jorn REI-PRESIDENT. Alara, companhs, cal pas somiar amb ço que lo mièg-catalan Valls, creissut a Paris, auria coma brigalh de consciènça catalana o minoritaria al dedins dau seu closc. Per èl i-a pas qu'una lenga en "França",lo francès, e basta ! Son darrièr discors en Corsèga al sicut de la lenga corsa es d'alhors mai que clar sus aquo.Lo Manuèl Valls es tan catalan que lo Charles Pasqua èra cors, o lo Francisco Franco gallèc, se vesètz aquo que voli dire...

  • 14
  • 0
"Tàrrega" Igualkada (PP.CC.)
7.

Doncs jo crec que e´s concebible que hi hagi una llengua corsa oficial a l'Illa, i crec que hauria d'esser l'unica.
Visca la terra...Lliue!
L'Erenst, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
6.

1958 Radió Alger: Algeri francese! Uà!,Uà!,..
La Caisba, pels altaveus que posaven los paracigudistes: Algerians!, vostra patria es frança!, vostra maire es frança!, Lluitats pas contra nosaltres.
Lo centralisme francés sense límit faguet que los peds negres perdessen tots sos bens d' Algeria

  • 2
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
5.

Lo Manelet e lo Franceset al cervissi de l'imperi francès. La lenga patria es indivisibla mas coma som bona persona vos doni una classa de cors per m'erire de vosaltres.

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article