Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo glaç met en dangièr l’ors polar

Los orses polars son de nadaires excellents. Pòdon arribar de passar plusors jorns en tot nadar e s’arrestar solament per far de petitas pausas sus lo glaç. Mas ara la fonda contunha del glaç d’uèi lo jorn met en dangièr aquestas polidas bèstias. Un nòu estudi scientific confirma qu’ara nadan mai encara qu’abans e aquò es una donada inquietanta pr’amor que pòdon pèrdre fòrça pes e s’afeblir bravament: la causa es lo glaç mai reduch que i a uèi lo jorn a l’Artic.
 
Aital, nadar en d’aigas fredas fa pèrdre fòrça energia e se los osses polars nadan fòrça, pòdon pèrdre plan de pes. L’energia que n’an de besonh per arribar de se noirir es uèi lo jorn de mai mal trobar que non pas abans. Aquò fa de la sieuna subrevivença quicòm de fòrça malaisit.
 
L’Artic es un airal de la Tèrra que es, de mai en mai, mai caud que non pas d’autras zònas de la planeta. E aquò compòrta plan mens de glaç e plan mai d’aiga. Una còla scientifica a estudiat aqueste fach e las conclusions ne son inquietantas. L’estudi es estat publicat dins lo jornal Ecography. (Legissètz la seguida)
 
 
 


Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article