Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Bretanha: dos collègis sens professor d’istòria en breton per una “error del rectorat”

L’ensenhaira existís mas es estada mudada a l’Acadèmia de Versalhas

| Google street view
Los escolans de seisena bilingüa de Bretanha an tres oras d’istòria-geografia en breton per setmana. Mas ongan dos collègis publics d’aquel país començan la rintrada sens professor d’istòria en breton. S’agís dels collègis l’Iroise a Brest e Kerallan a Plouzane, que dobrís ongan sa seccion bilingüa. Ça que la, l’ensenhaira existís, mas es estada mudada a l’Acadèmia de Versalhas, al costat de París, segon çò que publica Ouest France.
 
Dins la foncion publica, los ensenhaires de segon gra pòdon èsser titularizats dins tot l’estat francés, mas los parents dels escolans esperavan que sa certificacion de breton foguèsse prioritària. “La tardor passada, l’estat e la region signèron un acòrdi per desvolopar l’ensenhament del breton”, çò explica David Redouté, president de l’assoaciacion Div Yezh, de parents d’escolans en seccion bilingüa francés-breton. Aquela convencion prevei d’aumentar lo nombre d’ensenhants britofòns. Redouté precisa indignat a Ouest France que “los escolans bilingües an pas de patir d’errors grossièras del rectorat de Roazhon qu’a pas sabut conservar sos mejans, del temps qu’ongan lo ministèri de l’Educacion nacionala [vòl dire estatala] aviá mes en plaça un movement especific dels ensenhaires en lengas regionalas [vòl dire nacionalas]”
 
Div Yezh a mandat un corrèu de protestacion a la ministra francesa de l’educacion e uèi a 17h se tendrà un acamp de protèsta davant lo collègi l’Iroise a Brest.
 
Lo rectorat precisa que “dempuèi març passat” demandan lo retorn de la professora a l’Educacion Nacionala. Mas l’acadèmia de Versalhas sembla que s'i resistís, car manca de professors.
 
Lo provisor de la ciutat de l’Iroise Michel Favé a declarat qu’espèra “lo retorn de l’ensenhaira”; mentretant, “los escolans an totun de corses d’istòria, mas en francés, non pas en breton”.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
1.

Un còp de mai l'administracion se fot de nosautres.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article