Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasBesierés

La comuna de Besièrs a pausat pertot d’afichas antiimmigrants

Una peticion en linha demanda que la campanha siá retirada e que la municipalitat siá punida

| Nicky Lahcene
Dempuèi lo matin d’aqueste dimars, la vila de Besièrs es semenada d’afichas xenofòbas contra l’immigracion. “L’estat los nos impausa. Aquò i es, arriban... los migrants dins nòstre centre vila!”, çò ditz, en francès, lo tèxt d’una aficha que mòstra de personas immigradas jos la catedrala de la vila.
 
Amb aquela campanha, lo cònsol de Besièrs, Robert Ménard, jonh l’alarma lançada per qualques grops racistas que planhon una “invasion”, a causa de l’intencion del govèrn francés de lotjar dins tot l’exagòn los refugiats del camp de Calais. E mai se 12 000 refugiats repartits per tota la Republica equivalon a un refugiat per tres comunas, Ménard a profechat de l’ocasion per èsser tornarmai lo protagonista d'un episòdi indigne d’un elegit democratic. 
 
 
Peticion per que se retiren las afichas e que se punisca la municipalitat
 
Una peticion en linha s’es lançada sul pic per exigir que la campanha siá retirada e la municipalitat siá punida. Ménard “pausa a bèl èime d'afichas violentas. La de uèi a atench lo comolum de l’incitacion a l'òdi racial”, çò denóncian del temps que planhon que finance sa campanha amb sos impòstes. En mai d’aquò, condemnan l’omnipreséncia de las afichas, quitament a l’entorn de las escòlas.
 
 
D’episòdis de racisme
 
Es pas lo primièr còp que Ménard se servís dels servicis de la municipalitat per lançar una campanha d’afichatge calomniós. En agost passat ne lancèt una contra la redaccion del jornal Midi Libre, perque la redaccion del jornal mençonèt pas sa reaccion sus l’atemptat de Niça del 14 de julhet.
 
Ménard es elegit gràcias al sosten de l’FN, a ja protagonizat divèrses episòdis de racisme dont lo mai polemic es son intencion de fichar los escolans de la vila supausadament musulmans, amb un metòde pas brica rigorós: segon lor prenom. “Lo 60% dels enfants de las escòlas publicas besierencas son de musulmans”, çò aviá dich lo cònsol als mèdias, en precisant que per o saber los aviá classats per religion en foncion del prenom de l’enfant. Sus aquò la justícia francesa dobriguèt una enquèsta preliminara.


La tenguda d'un referendum antiimmigrants?

Tanben lo cònsol de Besièrs voliá organizar un referendum contra l'aculhença dels migrants l'8 de genièr de 2017, çò que deuriá decidir lo conselh municipal lo 18 d'octòbre. La comuna d'Alèis (Valentinés) voliá far çò meteis mas lo tribunal administratiu de Grenòble invalidèt lo referendum lo 30 de setembre passat.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

jtou vilamanda
19.

#18 se ditz clapassenc ...

  • 0
  • 0
Clapassenc
18.

De comentaris son amagats perque los legeires los jutjan inapropriats??? Sembla que un fum de mond aqui n'acceptan pas la contradiccion! Consi se ditz "bien-pensance" en occitan?

  • 0
  • 0
Moulin Jean Besièrs
17.

#7 Savià pas que Couderc era socialiste... benlèu qu'es aquo los crypto communistes... Sarko gauchista, e Juppé stalinien, Dupont fenhant troskiste... e Macron es Proudhon...

  • 0
  • 0
Moulin Jean Besièrs
16.

#5 lo nacional socialisme vole dire a Besièrs... sarià mai juste...

  • 0
  • 0
francesc Palma
15.

És una pena qu' un ciutat polida e prou interessanta sia governada per ases, sense voler ofendre als animals.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article