Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Tribunal Constitucional espanhòl anulla l’enebicion de la corrida en Catalonha

E mai se lo Parlament de Catalonha a la competéncia per regular sos espectacles e protegir sos animals, los jutges avertisson: la tauromaquia es un “patrimòni cultural”

| Kamil Macniak
Lo Tribunal Constitucional espanhòl a decidit d’anullar l’enebicion de la corrida qu’aprovèt lo Parlament de Catalonha en 2010. La cort constitucionala a seguit una demanda del Partit Popular que ditz que lo Parlament de Catalonha a pas lo poder d’enebir las corsas de taurs.
 
Los jutges espanhòls an anullat l’article 1r de la lei catalana amb l’argument que contraven a l’article 149 de la Constitucion espanhòla, qu’establís per l’estat la competéncia exclusiva per regular “las condicions basicas que garentiscan l’egalitat de totes los espanhòls dins l’exercici de lors dreches”.
 
D’un costat, la cort soslinha que Catalonha a la competéncia de regular sos espectacles publics e de protegir los animals, e quitament reconeis qu’aquela competéncia poiriá comprene l’enebicion de las corsas de braus amb la tòca de protegir los animals, coma es lo cas. Mas de l’autre costat, dison que cal prene en compte que lo Congrès dels deputats espanhòl declarèt que la tauromaquia es un patrimòni cultural, e doncas, l’enebicion catalana “ocupa” lo terren de las competéncias estatalas.
 
L'abolicion de la corrida foguèt aprovada pel Parlament de Catalonha lo 28 de julhet de 2010 en seguida d’una Iniciativa Populara.
 
 
Lo govèrn de Catalonha e la comuna de Barcelona empacharàn lo retorn de la corrida
 
Las reaccions del govèrn de Catalonha e de la comuna de Barcelona arribèron sul pic, e dins lo meteis sens. D’un costat, lo conselhièr de territòri e sostenabilitat de la Generalitat de Catalona, Josep Rull, se manifestèt categoricament: “I tornarà pas aver de corrida en Catalonha, o pòdi dire pus naut mas pas pus clar”. E apondèt: “Defendrem la decision sobeirana del Parlament. Utilizarem totes los mecanismes per empedir que se faga de corridas”.
 
De son son costat, la consolessa de Barcelona, Ada Colau, diguèt que “que que diga lo Tribunal Constitucional, la capitala catalana empedirà lo maltractament animal”. Dins un messatge sus son compte de Twitter, Colau remembrèt que Barcelona s’èra declarada vila antitaurina en 2004. A Barcelona, “farem complir las nòrmas qu’empedisson lo maltractament dels animals”, çò escriguèt.
 




Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" igualalada (PP.CC.)
7.

Francesc el mateix que Tu, excomunicats i expulsats del Mon! Que els hi fotin a ells a una corrida a fent de braus, veure si és tant maco i els agrada.
Colla de...
Visca la terra Lliure! Sobretot d'ells.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 4
  • 0
JC Dourdet
6.

Visca Catalunya lliure, qu'acabe enfin aquel maltractament animal dels afogats de sang!

  • 3
  • 0
JC Dourdet
5.

Visca Catalunya lliure, qu'acabe enfin aquel maltractament animal dels afogats de sang!

  • 3
  • 0
JC Dourdet
4.

Visca Catalunya lliure, qu'acabe enfin aquel maltractament animal dels afogats de sang!

  • 7
  • 0
Cordobés
3.

Il est interdit d'interdire.

  • 1
  • 15

Escriu un comentari sus aqueste article