Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La ministra francesa de l’educacion a confirmat una agregacion per la lenga occitana

Après la promessa de Valls per la lenga còrsa, la FÈLCO a demandat çò meteis per l’occitan, çò que Najat Vallaud-Belkacem a considerat coma legitim

| FÈLCO-CREO

Èra una anciana revendicacion dels ensenhaires occitanofòns per l’ensenhament public e sembla que vendrà una realitat. I aurà fin finala una agregacion per la lenga occitana, çò es un concors de professors de l’ensenhament segondari e superior.


La ministra francesa de l’educacion, Najat Vallaud-Belkacem, a confirmat qu’una demanda d’agregacion per la lenga occitana, coma per la lenga còrsa, es absoludament legitima. Atal o exprimís la ministra dins una letra de responsa al president de la FÈLCO, Yann Lespoux: aqueste demandava de novèlas de la promessa que lo primièr ministre francés, Manuel Valls, avián facha als còrses sus una agregacion e se las autras lengas mal nomenadas regionalas ne poirián beneficiar, segon çò que publicava ièr La Setmana.
 
Valls vesitèt Corsega en julhet passat ont refusèt, davant l’Assemblada de l’illa, la cooficialitat del còrs. “La Republica a una sola lenga oficiala, lo francés, car ela es practicada per totes”, çò afirmèt. Pasmens, lo primièr ministre francés anoncièt la nòva agregacion de “lenga e cultura còrsas” e la creacion d’un vintenat d’emplecs dins l’acadèmia en tot reafirmar la tòca d’una filièra bilingüa dins cada establiment escolar.
 
Ara, dins sa letra de responsa al president de la Federacion dels ensenhaires occitans, la ministra de l’educacion francesa precisa que “l’enjòc de la creacion d’una agregacion pertòca totas las lengas regionalas ensenhadas en França”. En mai d’aquò, anóncia qu’a demandat a l’Inspeccion Generala de l’Educacion nacionala francesa e a la Direccion Generala de las Ressorsas Umanas d’integrar la lenga occitana dins las diferentas mençons que comprendrà l’agregacion en lengas nomenadas regionalas.
 

Una convencion-quadre amb l’ÒPLO
 
Del ponch de vista mai general que l’agregacion, la ministra ajusta que “las òbras preparatòrias d’una convencion-quadre amb l’Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO) e las cinc acadèmias pertocadas deurián abotir plan lèu”. Aquestas acadèmias son cinc de las onze subdivisions escolaras que tòcan Occitània dins l’estat francés: tres en region Nòva Aquitània e doas dins la region qu’a pres lo nom d’Occitània.

 
 
 
La Setmana: Ensenhament : lèu-lèu una agregacion en lenga occitana !



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guilhem Aiçi ;)
10.

#9
Aiçò es fòrça utopic, es pas una marrida idèa, mas es ensajam melhor far causas mai realistas. =)

Amb fòrça de trabalh, benlèu qualque jorn alunhat o poirem veire.

P.S. Tu que pensas de l'Occitània granda, un sol país per gascons, catalans, lemosins, lengadocians, ...?

  • 1
  • 0
"Tàrrega" igualalada (PP.CC.)
9.

Crec que això de llengua "regional", sobra. Jo diria mes llengua nacional, per després acceptar que França és un cúmul, de moltes nacions, i desprès donar l'independència a totes elles.
Això seria el mes just, crec.
Si és reconeix la llengua, bé, però no n'hi ha prou.
Visca la Terra ...Lliure !
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
MOSCA CANHISCA "Occitanie"
8.

#7 "Agregacion de las lengas regionalas mençon occitan". Vos'n fagatz pas, vos caldrà pas conéisser lo breton per èsser saberut en occitan ;-)

  • 1
  • 0
Astoret
7.

En dintrant dins d'aspèctes mai tecnics. Qual sap cossí seràn definits programas e objectius del concors ? Agregacion d'occitan ?... o agregacion de lengas regionalas de França ? Per çò que se cal aprene lo breton per passar l'agreg d'òc, poiriá èsser dissuasiu. ( O ai pas trobat tot sol aquò, o legiguèri endacòm.)

  • 4
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
6.

#3 5 pòstes per 2015 / 6 per 2016 - per èsser dins l'exactitud. S'espèran las chifras de la session de venir.

Es una novèla tras que bona. Cal esperar lo nombre de pòstes prepausats. Tot en sachent qu'une sol pòste per l'agregacion fariá tròp "simbolic" e pas "seriós", e que se poiriá pas alara considerar coma una avançada. Tres serián "onestes".

Ara cal cambiar la reivindicacion en s'apiejant sus aquela "agregacion" en demandant una auçada signficativa del nombre de pòstes prepausats al capes. Se far mestièr de tornar restaurar las formacions e las preparacions en amont dins las universitats, e tornar trapar de candidats.

Cal totjorn gardar en cap qu'un professor d'occitan còsta totjorn mens car qu'un professor d'anglés : pòt arribar a la meteissa productivitat sus mai d'establiments en mens d'oras.



  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article