Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaLanas e LabritBaish Ador

Las polícias espanhòla e francesa aurián empedit la destruccion de las armas d’ÈTA

Detenguèron divendres passat tres activistas de la societat civila que s’èran engatjats dins lo procès de desarmament del grop armat

| PaixEnPB/BakeaEHan
La Gàrdia Civila espanhòla, en collaboracion amb la DGSI francesa, arrestèt divendres de ser cinc personas e confisquèt una quantitat indeterminada d’armas e d’explosius a Luhuso, al Bascoat Nòrd. Segon las fonts oficialas, s’agís d’una operacion contra la logistica d’ÈTA, del temps que los jornals bascos Mediabask e Naiz rapòrtan que los detenguts èran d’activistas que s’èran prepausats per participar al procès de destruccion de las armas del grop armat basquista, qu’abandonèt la lucha armada en 2014 e dempuèi alavetz ensaja d’entamenar un procès de patz.
 
Dins un article entitolat “La destruccion de las armas d’ÈTA empedida per las polícias francesa e espanhòla”, Mediabask publica que tres dels detenguts avián adreiçat un corrièr a aquel mèdia en explicant lor implicacion dins la destruccion de l’arsenal d’ÈTA, mas que lor accion foguèt interrompuda per l’operacion policièra de divendres a Luhuso.
 
Aquelas tres personas que mençona Mediabask son conegudas en Bascoat per èsser engatjadas dins lo procès de desarmament d’ÈTA, sens aver “cap de ligam ni subordinacion amb [ela]”. S’agís de Jean-Noël Etcheverry, un militant ecologista per la non-violéncia; Michel Berhocoirigoin, una figura del sindicalisme agricòla e èx-president de la Cambra de Comèrci del Bascoat; e de Michel Tubiana, president d’onor de la Liga dels Dreches de l’Òme. Aquelas personalitats farián l’objècte d’una operacion policièra sul quite luòc ont procedissián a la destruccion d’una partida de l’arsenal d’ÈTA.
 
“La societat civila a pres sas responsabilitats e a desenclavat lo desmantelament de l’arsenal militar d’ÈTA”, çò ditz lo corrièr que los detenguts mandèron a Mediabask, del temps que denóncian “l’operacion policièra en cors per entravar aquela iniciativa”. Justifican lor accion per lor volontat de “contribuir a un avenir sens violéncia e democratic pel Bascoat”, e lo desarmament seriá “una condicion necessària”. En mai d’aquò, critican “aquela situacion absurda, ont l’organizacion armada vòl remetre las armas a un estat que refusa qu’aquò siá possible”, e apèlan “la societat civila e totes los elegis a se recampar immediatament dins un esperit totalament pacific per sostenir la necessitat d’un desarmament ordenat e contrarotlat”.
 
 
Manifestacion a Baiona
 
Ièr dissabte a 16h, qualques centenats de personas manifestèron a Baiona (Bas Ador) per demandar la liberacion immediata “deus hasedors de la patz”.




Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article