Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Vesita polemica del rei d’Espanha en Arabia Saudita per la probabla venda de cinc vaissèls de guèrra

Las ONG de la campanha Contrarotlatz las Armas denóncian l’illegalitat d’aquela venda perque viòla la legislacion espanhòla e internacionala sul comèrci de las armas

| Casa de S.M. el Rey
Aviá anullat dos còps aquel viatge, mas fin finala i es anat. Lo rei d’Espanha, Felip VI, anèt dissate passat en Aràbia Saudita amb la tòca d’assegurar la continuitat de las estrechas relacions entre las doas monarquias e portar sosten a las entrepresas espanhòlas que i fan d’afars, coma las que bastisson lo TGV entre La Mèca e Medina o lo mètro de Riyad.
 
Mas una de las tòcas d’aquela vesita es probable que siá la confirmacion de la venda de cinc vaissèls de guèrra a la marina saudita per una valor de mai de dos miliards d’èuros. Un acòrdi conclús fa mai d’un an amb la societat publica Navantia e qu’es a esperar la ratificacion de la part saudita. Las ONG de la campanha Contrarotlatz las Armas denóncian l’illegalitat d’aquela venda perque viòla la legislacion espanhòla e internacionala sul comèrci de las armas.
 
Contrarotlatz las Armas es integrada per 100 organizacions, dont Amnestia Internacionala, Oxfam International, Saferworld, FundiPau e Greenpeace, e avertís que se se realiza aquela operacion, lo govèrn espanhòl vendrà complice de las atrocitats que l’Arabia Saudita comet en Iemèn. Segon l’ÒNU, a la fin de 2016, lo conflicte aviá ja provocat la mòrt de mai de 7000 personas, la mitat de civils, e près de 40 000 ferits.
 
Los vaissèls de guèrra qu'Espanha vòl vendre al regim saudita son esquipats amb de canons, missils e torpilhas, e pòdon transportar d'elicoptèrs de combat. Las ONG alèrtan qu'aqueles vaissèls òm los pòt emplegar dins d’atacas militaras de clucons contra la populacion civila o per manténer lo blocatge maritim saudita qu'empedís l’accès a l’ajuda umanitària.
 
Per ansin, Contrarotlatz las Armas a demandat a l’executiu espanhòl qu'autorize pas aquela venda. “Existís un risc substancial que serviscan a cometre o facilitar de violacions grèvas del drech internacional”, çò denóncian del temps que planhon la crisi de Iemèn. “Vint e un milions de personas an de besonh d’ajuda umanitària, es una crisi exacerbada pel blocatge maritim que viu lo país”, çò precisa Intermon Oxfam.
 
 
Examinar se las armas espanhòlas an tuat de civils
 
De son costat, Greenpeace reclama que s’examine se las armas espanhòlas an tuat de civils. Segon son director, Mario Rodríguez, dins lo darrièr decenni Espanha a vendut d'armas a l’Aràbia Saudita, qu'es lo segond importator mondiala d’armas entre 2011 e 2015, per una valor de gaireben 1,4 miliards d’èuros. Per tant, demanda a l’executiu de Mariano Rajoy que cèrque de saber s'aquel armament “es estat utilizat per tuar de civils innocents en Iemèn”.
 
 
La venda d’armament a l’Arabia Saudita es illegala
 
Segon l’article 8.1. de la lei espanhòla sul comèrci de las armas, las autorizacions d’exportacion d’armas seràn refusadas “quand existirà d'indicis racionals que pòscan èsser emplegadas en d’accions que perturben la patz (…), per exacerbar de tensions o conflictes (…) utilizadas amb de tòcas de repression intèrna o en de situacions de violacion dels dreches umans, a destinacion de païses amb de pròvas de desviaments de materials transferits”.
 
En mai d’aquò, l’article 6 del Tractat sul Comèrci de las Armas —ratificat per Espanha en 2013—enebís la venda de las armas se, al moment d’autorizar l’operacion, coma es aquel cas, l’estat espanhòl a coneissença que las armas “se poirián utilizar per cometre de genocidis, de crimes contra l’umanitat, d’infraccions grèvas dels Acòrdis de Genèva o d’autres crimes de guèrra”, çò rapòrta VilaWeb.

 
 

 





Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ivan
4.

Espanya té lleis que restringeixen el port d´armes a sons mateixos ciutatans pero no té cap problema en vendre armes a Arabia Saudita com s´explica aço?

  • 2
  • 0
ivan
3.

Espanya té lleis que restringeixen el port d´armes a sons mateixos ciutatans pero no té cap problema en vendre armes a Arabia Saudita com s´explica aço?

  • 2
  • 0
francesc Palma
2.

L'Arabia Saudita los que han pagat los mercenaris terroristas de l'EI, que posaren bombes a Niça, París, Belgica, Alemanha,Istambul, e encara segueissen posant-ne. Los que han finançat la guerra de Siria, a aquestes los vol vendre Felip VI sis destructors perquè destruesquen e tuen encara a mai gent. Son atal la dreta. E puéi es queissen dels atemptats.

  • 3
  • 0
Pirolet
1.

Manca pas que faga coma lo Françonet, que li autrègi lo "Toisón de Oro" coma l'autre balhèt la legion de (des)onor a un de la familha.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article