Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’istòria de la revendicacion modèrna per l’occitan a l’escòla

L’istorial Yann Lespoux ven de publicar una òbra qu’estúdia lo combat occitanista dempuèi lo regim de Pétain fins a la Lei Deixonne

Ven de sortir un libre de l’istorian Yan Lespoux entitolat Per la lenga d’òc a l’escòla. L’òbra reculhís las primièras realizacions de la revendicacion modèrna en favor de l’ensenhament de la lenga nòstra, dempuèi lo regim de Pétain fins a la Lei Deixonne.
 
Dins los ans 1930 espeliguèron las revendicacions en favor de l’occitan, e en particular de son ensenhament. Mas après la Segonda Guèrra Mondiala e la mesa en plaça de l’Estat Francés del Marescal Pétain, aquela revendicacion perdèt tot son vam.
 
Aquel periòde, apelat injustament “Regim de  Vichèi” perque la vila borbonesa èra lo sèti del govèrn, foguèt un periòde ambigú pel movement occitanista, amb un estat pas mai receptiu e amb d’oposicions virulentas. Ça que la, foguèt un moment clau per la revendicacion e pels movements que la pòrtan: tot un sistèma de rets se met en plaça e una nòva generacion de militants comencèt a emergir.
 
Dins las annadas seguentas, del temps que lo Felibritge se torna lançar a pena, l’occitanisme espelís e quitament dins tot l’estat francés apareisson de sostens e d’opausants a la dignificacion de las lengas mal nomenadas regionalas, coma se pòt veire dins los debats intèrnes sus la pedagogia e las aspras discussions a l’entorn de la Lei Deixonne.
 
 
LESPOUX, Yan. Pour la langue d'oc à l'école. De Vichy à la loi Deixonne, les premières réalisations de la revendication moderne en faveur de l'enseignement de la langue d'oc. Presses universitaires de la Méditerranée, 2016. 256 paginas. 19 èuros.
 
Se pòt comandar a Presses Universitaires de la Méditerranée
Universitat Pau Valéry Montpelhièr 3
Rota de Mende 34199 Montpelhièr cedex 5
Telefon: +33 (0)4 99 63 69 23
pulm(a)univ-montp3.fr
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Escriu un comentari sus aqueste article