Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Assisas de la Lenga Occitana: Bayrou revendica l’unitat de la lenga

Lo cònsol de Pau demanda a l’Universitat que faga tota sa plaça a la lenga del país

Yannick Pouey, François bayrou, Mohamed Amara e Charline Claveau-Abbadie dins l'inauguracion de las Assisas de la Lenga Occitana
Yannick Pouey, François bayrou, Mohamed Amara e Charline Claveau-Abbadie dins l'inauguracion de las Assisas de la Lenga Occitana | Unuaiga

Tèxte legit

Lo cònsol màger de Pau, François Bayrou, a revendicat l’unitat de la lenga occitana, e a reclamat a l’universitat que faga tota sa plaça a la lenga del país. Atal o diguèt l’elegit centrista dins l’encastre de las Assisas de la Lenga Occitana que se tenguèron dimars e dimècres passat a l’Universitat de Pau e dels païses de l’Ador.
 
Amb aquel discors, Bayrou remembrava que l’universitat palesa autreja pas mai la licéncia d’occitan dempuèi un vintenat d’annadas e que l’ensenhament de la lenga nòstra se resumís a tres unitats d’ensenhament liuras al nivèl de la licéncia e del mastèr. “Qu’ei legitim que l’especialista e tròbe aquera formacion, mès jo que defendrèi mordicus l’idèa que n’ei pas qu’entaus especialistas”, çò diguèt lo cònsol en revendicant que l’occitan siá pas solament considerat coma matèria d’ensenhament.
 
Après remembrar lo presitigi de l’occitan dins l’istòria, mai que mai en Bearn, Bayrou revendiquèt l’unitat de la lenga occitana. “La lenga qu’ei ua... n’i a pas duas o tres que n’i a qu’ua”. E mai se defendèt que cadun es liure de l’apelar coma creirà, siá occitan, bearnés o gascon, çò rapòrta Sud-Ouest.
 
 
Talamoni i portèt l’experiéncia de Corsega
 
Al delà dels debats, François Bayrou profechèt la participacion del president de l’Assemblada de Corsega, Jean-Guy Talamoni, per escambiar d’avises.
 
Talamoni expliquèt l’experiéncia de Corsega, dels ligams qu’an amb las autras lengas e culturas de l’estat francés e la situacion del còrs, de sa plaça dins la vida vidanta, de son ensenhament, de las accions en sa favor, en tot preveire un combat aspre.
 
Dins aquel sens, respondèt a las questions de nòstres confraires de La Setmana, Ràdio País e Ràdio Occitània, que podètz escotar dins l’àudio çai jonch.
 
 
Las Assisas de la Lenga Occitana
 
Las Assisas de la Lenga Occitana se son debanadas amb la tòca de rassemblar d’universitaris, d'ensenhaires, d'elegits, de directors d’institucions, de tecnicians de collectivitats qu'òbran dins lo quadre de las politicas lingüisticas. Dimars e dimècres passats, aquel rescontre a confrontat las diferentas problematicas dins los domenis de l’ensenhament, dels mèdias, de l’economia e de las politicas publicas, amb la tòca de prepausar d’amiras pel desvolopament en Bearn.
 
Son estadas organizadas pel Movement Estudiant d’Occitània (Med’òc) de Pau, en partenariat amb l’Universitat de Pau e dels Païses de l’Ador, l’InÒc Aquitània e lo Congrès Permament de la Lenga Occitana (CPLO). La conferéncia inaugurala la faguèt lo sociolingüista alemand Georg Kremnitz, especialista de l’occitan e del catalan.
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Visca Bairou !, l'Universitat coma màxima autoritat acadèmica pot far molt per la lenga nostra.

  • 10
  • 0
Franc Bardòu
2.

“La lenga qu’ei ua... n’i a pas duas o tres que n’i a qu’ua”. E mai se defendèt que cadun es liure de l’apelar coma creirà, siá occitan, bearnés o gascon… E òc. Atal soi liure ieu de dire qu'ai un can, un canidat, un mammifèr, un animal. La bestiòta que viurà al mieu costat non serà mens la meteissa. Mas a moment donat, caldriá ben çaquelà qu'un elegit oficial dit "nacional" truquèsse del ponh sus la taula per remembrar LEGALAMENT que l'occitan es pertot l'occitan, e res mens que l'occitan. Aquò nos estalvariá discutidas de las estèrlas coma totes n'avèm agut probablament milantas, virant totas a l'entorn del void juridic que i es abandonada la nòstra lenga. Qué que pensèm de las autras opinions d'aquel politician, podèm al mens saludar aquí la clartat de sa posicion sul subjècte.

  • 26
  • 0
lo Muòl Bizança
1.

Oc ben, òc ben !
De qual s’en maina de çò que dis Vayron ?
Trent’ ans que vespralha dins totis los nauquets…

Enfin, part per far plaser vèsi pas a de que servis çò que dis aquel d’aqui.
L’occitan a pas mestièr d’encantacions remolinairas, nimai de sansonha al repic ufanós

Ventalha t’ai pron vista, ara cal pagar truquet amb d’accions realas

  • 1
  • 10

Escriu un comentari sus aqueste article