Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Val d’Aran: primièrs movements d’orses de la sason

D’agents de l’environament e la patrolha de l’ors del Conselh General d’Aran an detectat los primièrs movements dels plantigrads après lo periòde d’ibernacion

| Conselh Generau d\'Aran
D’agents de l’environament e la patrolha de l’ors del Conselh General d’Aran an detectat los primièrs movements dels orses après lo periòde d’ibernacion d’ongan. D’un costat an observat de piadas dins la nèu dins l’airal de la Val de Toran, aparentament d’un mascle que deviá ibernar dins un endrech pas tròp luenh, e tanben dins la zòna del Bas Aran se poguèt fotografiar un ors, çò rapòrta lo Conselh General d’Aran.
 
En mai d’aquò, lo seguiment GPS de l’ors mascle Goiat, que la Generalitat de Catalonha liberèt dins l’encastre del programa Piroslife, a permés de constatar de petits movements d’exploracion a qualques centenats de mètres de sa tuta d’ibernacion, dins un airal inaccessible del Bas Aran.
 
Las femèlas restaràn encara qualques setmanas dins la tuta, mai que mai s’an de creaturas. Normalament sortisson en abril, en foncion de la meteorologia.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Konrad Lorenz
2.

D’agents de l’environament e la patrolha de l’ors del Conselh General d’Aran an detectat los primièrs movements dels orses après lo periòde d’ibernacion d’ongan : per aqueles animals, es la rintrada de las classas, e davalan regularament a Vièlha per i seguir corses d'occitan e s'integrar a la ciutadanetat aranesa. Los especialistas del comportament dels ursidats an remarcat, a l'intrada de cada tuta d'ors, de bandièras independentistas catalanas, çò que laissa imaginar lor gra actual d'integracion, per tant immigrats que sián d'origina…

  • 1
  • 1
francesc palma
1.

Visca los animals !

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article