Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Rugbi de XIII: lo Dragon espèra lo retorn de la prima

Fins al 17 de junh, los Archius Departamentals de Tarn presentan una mòstra sus l’istòria e l’enrasigament del XIII en país Albigés
Fins al 17 de junh, los Archius Departamentals de Tarn presentan una mòstra sus l’istòria e l’enrasigament del XIII en país Albigés
Una diferéncia bèla entre XIII e XV se trapa al nivèl de la mesclanha: temps limitat a 30 segondas per la jogar en NRL e mesclanha de 20 minutas per clavar lo França-Galas del Torneg de las 6 Nacions: sens comentari!
 
 
Dragons: Fages, lo catalan que fa ganhar los angleses
 
Aqueste dissabte, doas esquipas en quista de victòria se trapavan sus la pelena de Brutus: los Dragons e Saint Helens. La partida foguèt sarrada e seriosa. Los angleses marcavan tre la segonda minuta e menavan a la pausa 22-18. A la represa, los catalans prenián l’avantatge mercé a un ensag del talonaire Aiton, transformat per Walsh. Los Sang e Aur e vegèron d’ensages refusats per l’arbitratge vidèo o a l’uèlh nus. E a 7 minutas de la fin, lo catalan de Saint Helens Théo Fages, placat, sortissiá una passa diabolica per son alièr Owens que puntava l’ensag de la victòria dels seus: 28-24 e de la desillusion bèla dels catalans.
 
Dimenge, un viatge complicat espèra los Dragons çò del segond actual: Castleford, batut aqueste dimenge d’un punt a Salford: 13-12. Morgan Escarré passa la penalitat que permet a Wigan d’acabar a 16 pertot contra los Gigants d’Huddersfield e de prene la primièra plaça al classament.
 
Dijòus, Leigh aviá infligit una cinquena desfaita als Lops malautejaires de Warrington: 22-8. Divendres, Hull dominava Widnes 32-12 e Leeds preniá lo pas sus Wakefield: 38-14 .
 
Saludarem la bèla victòria dels U-19 catalans sus lors correspondents de Saint Helens: 50-28 (amb 8 transformacions, un ensag e una penalitat pel dobertura Lucàs Albèrt).
 
 
Cup: un pichon torn per Tolosa
 
Lo Tolosa Olimpic aviá balhat un jorn de repaus a de quadres del club. Se presentèron fàcia a Batley amb una formacion rejovenida que s’inclinèt: 34-16.
 
Los Canadians de Toronto passan aqueste torn de Cup amb una victòria a Londres: 30-26.
 
Aqueste dimenge 26 de vèspre, pel compte del Championship, los occitans (tresens al classament) aniràn desfisar los segonds: los Featherstone Rovers.
 
 
NRL
En Austràlia, solas doas esquipas an ganhat las tres primièras partidas: la Tempèsta de Melbourne (victoriosa dels Bròncos de Brisbane: 14-12) e los Poletons que ganhan tanben 14-12 a Penrith.
 
Divendres, se tendrà lo dèrbi bèl de Sydney entre los Poletons e los Lapinons.
 
 
Mesa a jorn en Elèit 1
 
Lo calendièr d’Elèit 1 se metiá a jorn amb lo debanament de partidas en retard: los Dragonets batèron aisidament los Bròncos de Tolosa: 62-8. Dimenge, lo campion Limós se’n remet a dos tombats de Guiraud per ganhar a Vilanòva d’Òlt: 16-14 e St-Gaudenç bat Albi: 40-22.
 
Pel compte de la 17a jornada, dissabte, Avinhon e l’AS Carcassasona se disputaràn una plaça qualificativa dins los 4 primièrs sus la pelena sintetica de Sant-Ruf alara qu’Albi reçauprà los Bròncos tolosans e Vilanòva reçauprà los Bròncos de Palau.
 
Dos rescontres en tèrra audenca dimenge: un desequilibrat FC-Lesinhan-Sent Gaudenç e una brava partida amb las plaças en cap de classament en jòc entre Limós e Dragonets a l’Agulha.
 
 
Mòstra sul XIII als Archius de Tarn
 
Fins al 17 de junh, los Archius Departamentals de Tarn presentan una mòstra dedicada al XIII dins lo departament. Nòstre espòrt arribèt en tèrra albigesa tre la virada acabada de l’esquipa de Joan Galia en Anglatèrra en 1934. Coneguèt un espandiment bèl fins a l’interdiccion per Vichèi. Mas lo XIII tornèt prene vam tre la Liberacion.
 
La mòstra prepausa d’articles, de fotografias, de trofèus, de malhòts, de sovenirs,… e los panèus balhan de bravas explicas sus l’enrasigament del XIII en tèrra tarnesa.
 
A la presentacion de la mòstra que l’estrena se’n farà aqueste divendres 24 de març en fin de matinada, s’ajustaràn doas conferéncias: l’una suls 80 ans de XIII a Realmont (26 d’abril), l’autra sul caminament del jogaire de l’escòla de rugbi a l’equipa de França (17 de mai).
 
 
 
 
Alan Roch
 
<br /><br /><a href="https://www.jornalet.com/socis" target="blank"><img alt="abonar los amics de Jornalet" id="Abonar los amics de Jornalet" src="https://www.jornalet.com/imatges/images/SOCI.jpg" /></a>
 
 
Imatge:
Fins al 17 de junh, los Archius Departamentals de Tarn presentan una mòstra sus l’istòria e l’enrasigament del XIII en País Albigés
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article