Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ara fa 5 ans. L'occitan serà lenga oficiala de l'Euroregion Pirenèus-Mediterranèa

Totes los ciutadans ja se pòdon adreçar en occitan als organismes de l'Euroregion sens "cap de problèma"

La Secretària Generala de l'Euroregion, Antònia Sabartés e lo Director del GECT, Philippe Mestre
La Secretària Generala de l'Euroregion, Antònia Sabartés e lo Director del GECT, Philippe Mestre | Ainhoa Gomà / Euroregion Pirenèus-Mediterranèa



Antònia Sabartés, Secretària Generala de l'Euroregion Pirenèus-Mediterranèa, s'engatja per que l'occitan siá "tostemps una valor ajustada per tot recrutament que siá". Çò ditz a Jornalet a prepaus de la publicacion d'una ofèrta d'emplec que considerava pas l'occitan. Sabartés anóncia la volontat de las quatre regions per cambiar los estatuts de l'Euroregion e i apondre l'occitan coma lenga oficiala. Declara qu'actualament totes los ciutadans pòdon ja s'adreçar en occitan als organismes de l'Euroregion sens "cap de problèma", e avança que lo sit internet serà lèu tanben en version occitana.


"L'occitan es totjorn una valor ajustada per tot recrutament que siá, tot projècte o iniciativa que faga l'Euroregion" a dich Antònia Sabartes a Jornalet a prepaus de la publicacion d'una ofèrta d'emplec que considerava pas l'occitan. La Secretària Generala de l'Euroregion Pirenèus–Mediterranèa a declarat que "malgrat la sensibilitat especiala de l'Euroregion quant a la lenga occitana, legalament cal convocar los pòstes en acòrd amb los estatuts", al delà "las quatre regions" –Catalonha, Illas Balearas, Lengadòc-Rosselhon, e Miègjorn-Pirenèus– "an ja acordat que quand se faga una reforma dels estatuts s'i apondrà l’occitan coma lenga oficiala".

Sabartés a tanben manifestat la "sensibilitat especiala vèrs l'occitan dels quatre govèrns que fan partida de l’Euroregion" e considèra que "pausa pas cap de problèma de recebre de documents en occitan". Es dins aquel sens que Sabartés a tanben volgut explicar que l'Euroregion Pirenèus-Mediterranèa es a trabalhar per que tot lo sit Internet siá tanben en lenga nòstra, aital coma o es ja en francés, catalan e espanhòl. Segon l'Euroregion, las ressorsas previstas per la traduccion del sit son estadas ja reservadas, e ara sonque manca lo trabalh de traduccion.  

Jornalet a contactat lo secretariat de l'Euroregion en veire una ofèrta de recrutament d'un encargat de mission de cultura publicada a la començança de 2012. Dins l'ofèrta se marcava coma critèris indispensables d'aver un nivèl avançat en espanhòl, catalan e francés, e s'anonciava que la jurada auriá tanben en compte lo bon mestritge de l'anglés. Ça que la, i aviá pas cap de mencion a l'occitan ni a la siá existéncia.

Lo fach que l'occitan siá pas requerit al meteis nivèl que las autras lengas oficialas dels territòris de l'Euroregion, o almens al nivèl d'una valor ajustada coma es lo cas de l'anglés, es en contradiccion amb la volontat del Parlament catalan e la legislacion catalana. En setembre de 2010, lo Parlament de Catalonha aprovèt la Lei de l'occitan, aranés en Aran, amb l'objectiu de desvolopar l'article de l'estatut de 2006 que determinava qu'en Catalonha i aviá tres lengas oficialas: catalan, espanhòl e occitan. Aquela oficializacion, ça que la, es pas arribada encara a totes los organismes publics catalans o que la Generalitat de Catalonha ne fa partida.



abonar los amics de Jornalet





 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma
5.

Aragona,Catalunha,e Lengadoc. Urrà !

  • 1
  • 1
Danièl Oliveireda Marselha
4.

#1 Avètz remarcat qu'es un article de fa cinc ans?

  • 5
  • 0
Pom Pom Pom Pidou Bedariu
3.

#2 Vaqui : las regions Lengadòc-Rosselhon e Miègjorn-Pirenèus existissan pas mai. Me sembla que l'an passat son estadas remplaçadas per la region "Occitanie". L'Euroregion Pirenèus-Mediterranèa es doncas ara compausada non pas de 4 mas de 3 regions : Catalonha, Illas Balearas e Occitanie.

  • 6
  • 0
Pirolet
2.

#1 Dels temps del regne de Majòrca, ses illes (=las illas Balearas) avián Perpinhan per capitala. Se la deca èra aquesta, istoricament n'es pas una.

  • 1
  • 2
Pom Pom Pom Pidou Bedariu
1.

Segon la mapa vòstra L'Euroregion Pirenèus-Mediterranèa es uèi compausada de las quatre (4 ! ) regions de Catalonha, Illas Balearas, Lengadòc-Rosselhon, e Miègjorn-Pirenèus ? Cercatz la dèca...

  • 6
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article