Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An fach lo Ir Congrès Internacional sul Reviscolament de las Lengas Indigènas e Minorizadas

D’especialistas de tot lo Mond se son rassemblats per escambiar de coneissenças e d’experiéncias a prepaus de la revitalizacion de las lengas menaçadas en risc de desaparicion

| Universitat de Vic
Del 18 al 20 d’abril passats se debanèt a Barcelona e a Vic (Catalonha) lo Ir Congrès Internacional sul Reviscolament de las Lengas Indigènas e Minorizadas. Organizat per las Universitats de Barcelona, de Vic e Indiana Bloomington, lo congrès amassèt tres centenats d’especialistas que provenián de mai d’un centenat d’universitats de tot lo Mond.
 
An parlat dels aspèctes restacats a las lengas menaçadas de tot lo Mond, amb tres grandas sesilhas sul catalan en Catalonha Nòrd, sus la revitalizacion e cossí convéncer los parlants de las lengas minorizadas de priorizar l’emplec de la lenga eiretada e sul profièch que compòrta lo reviscolament de las lengas indigènas. Lo programa entièr lo podètz veire sus aqueste ligam.
 
 
Mai del 90% de las lengas del Mond menaçadas
 
Segon los organizaires del congrès, mai del 90% de las lengas del Mond son menaçadas, e se prevei long del sègle XXI que ne desapareisseràn mai de la mitat. Las consequéncias d’aquela pèrda per las comunautats concernidas e per l'umanitat en general es çò qu’engatgèt qualques especialistas a entamenar de programas de reviscolament de divèrsas lengas. Aquel congrès a rassemblat los especialistas mai reconeguts internacionalament.
 
Las experiéncias, las conclusions e tot çò que se’n parlèt en aquel congrès o deurián conéisser los responsables politics e culturals d’Occitània tota, car de politicas de reviscolament de la lenga nòstra son d’a fons urgentas.
 
 
abonar los amics de Jornalet
br />
 




 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma
1.

Amb los paures de la terra
voli jo ma sort tirar,
lo riuet de la serra
me platz mai que la mar.

Mon vers es d'un verd clar
e d'un carmin encès,
mon vers es un cerv nafrat
que cerca al mont recès

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article