Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo president de Brasil auriá crompat lo silenci d’un èx-politician empresonat

Segon O Globo, lo president Michel Temer auriá crompat lo silenci de l’èx-president de la Cambra dels Deputats, Eduardo Cunha, en preson per l’afar Lava Jato

Los proprietaris de JBS, la principala societat de carn de Brasil, an assegurat davant lo ministèri public qu’enregistrèron lo president, Michel Temer, a autorizar de crompar lo silenci de l’èx-president de la Cambra dels Deputats, Eduardo Cunha, après que foguèt embarrat en preson per l’afar Lava Jato.
 
Segon lo jornal O Globo, l’entrepreneire Joesley Batista liurèt un enregistrament al ministèri public que ditz a Temer qu’aviá donat d’argent a Eduardo Cunha e a l’operator financièr Lúcio Funaro per que foguèsson silencioses en preson. Davant aquela informacion, Temer diguèt dins l’enregistrament: "Aquò, o te cal manténer, d’acòrdi?”
 
Cunha es encarcerat dins la preson de Curitiba. Lo detenguèron en octòbre passat a Brasília, acusat d’aver recebut de subornacions per una valor de cinc milions de dolars en contrapartida de dos contractes per la construccion de dos vaissèls per la societat estatala de petròli.
 
 
L’escàndol de Petrobras
 
Michel Temer es acusat d'aver recebut d’argent negre per finançar sas campanhas electoralas, e d’èsser estat gratificat per divèrsas societats tocadas per l’escàndol de Petrobras, un ret de corrupcion que prenguèt illegalament 2 miliards de dolars a la societat estatala de petròli. Aquela enquèsta tòca tanben lo president del Senat, Renan Calheiros, e lo president de la Cambra dels Deputats, Rodrigo Maia.
 
Los tres politicians refusan las acusacions. Pasmens, dempuèi junh passat, una còla d’avocats son a elaborar una proposicion de lei anticorrupcion que cèrca de distinguir entre “recebre d’argent negre” e “recebre de gratificacions”. A l’ora d’ara, la lei es pauc clara dins aquel sens, e diferenciar los dos delictes desliurariá dos centenats de parlamentaris de las acusacions portadas per l’enquèsta.
 
L’enquèsta es coneguda coma l’operacion Lava Jato,  per tant popularament òm apèla aquela proposicion “l’amnestia de Lava Jato”.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ivan
6.

#5 qui va elegir temer han estat els electors del PT i no pas la dreta.

  • 0
  • 3
Francesc Palma
5.

Un mafiós de dreta que traguet al govern de Vilna Rousset nomais perque son partit havia guanyat las eleccions e tenia majoria al parlament.

  • 1
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
4.

#1 Doncas, privatizar lo petròli per limitar la corrupcion ...

A vista de nas, sembla vertadièrament a una idèia tota plena de necitge (-per pas dire "de mèrda").

  • 2
  • 0
ivan
3.

qui hauria comprat el silenci d´Eduardo Cunha es l´empresari joesley i no pas el president el president nomes ho va saber en la conversa telefonica filtrada aço esta lluny de ser suficient per incriminar-lo pero es prou per causar una crisi politica que es molt dificil de resoldre en un sistema presidencialista com el de Brasil. en cas de que Temer dimitís haurien unes eleccions indirectes com preveu la constitució i no pas directes com volem alguns opurtunistes seria un salt en la foscor es podria elegir algú millor que Temer pero també algú pitjor tenim tota mena de plantejaments per destrossar el pais.pero segurament hi há moltes raons per pensar una reforma politica que poses fí al presidencialisme prou de princips elegits.

  • 0
  • 1
Lachaud
2.

Dau moment que quò se passa au Bresil e pas en Franca, tot vai plan madama la marquisa!

  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article