Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Revòlta del Rif: las autoritats de Marròc an arrestat los principals caps del movement popular

Nasser Zefzafi, e almens 22 autres activistas, son detenguts. Pasmens, las protèstas contunhan per denonciar la seculara marginalizacion economica que la patís lo país del Rif, estofat pel govèrn de Marròc

An detengut lo cap del Movement Popular de Taghzut, Nasser Zefzafi, un dels principals activistas de las protèstas que viu la vila de Taghzut e lo país del Rif dempuèi octòbre passat. Lo govèrn de Marròc l’acusa d’una “presumida obstruccion a la libertat de culte” per aver interromput lo sermon de l’imam de la mosqueta de son quartièr. Las autoritats avián ensajat de l’arrestar divendres passat, mas de desenats de joves anèron a son ostal per o empedir. Fin finala l’arrestèron diluns e ara risca una condemna de tres ans de preson.
 
Zefzafi interrompèt lo parladís de l’imam quand comencèt de criticar las protèstas que se tenon dins aquel país amazigh.
 
En mai d’aquò, la polícia a detengut 22 autras personas, e mai se las organizacions pels dreches umans rapòrtan 37 detenguts.
 
De tot biais, e mai se los principals caps del movement se tròban detenguts, las protèstas contunhan dins lo país del Rif.
 
 
La revòlta del Rif
 
Dempuèi octòbre passat, se succedisson las protèstas dins aquel país berberofòn del nòrd de Marròc. Alara de milièrs de personas manifestavan per mostrar lor indignacion après la mòrt de Mouchine Fikri, un jove peissonièr que moriguèt esclafat dins un camion d’acampatge de bordilhas, quand ensajava de recuperar lo peis que la polícia li aviá confiscat.
 
Ara las protèstas tenon totjorn un caire social e denóncian la seculara marginalizacion economica que la patís lo país del Rif, estofat pel govèrn de Marròc. Revendican de melhoraments dins l’educacion, la santat e l’emplec. Taghzut, la vila berberofòna del país del Rif, al nòrd del reialme de Marròc, visquèt lo 18 de mai passat una de sas manifestacions mai nombrosas dempuèi un an e mièg de protèstas.
 
De son costat, lo govèrn de Marroc ditz que “cal escotar” las revendicacions, mas acusa a l’encòp los manifestants de seguir “d’agendas estrangièras” e de fomentar “lo separatisme”.
 
Lo quite Nasser Zefzafi, ara detengut, disiá Le Monde que la mobilizacion unís lo pòble del Rif. “Las bandièras rifencas e amazighs son abitualas dins las protèstas”, çò ditz del temps que recòrda qu’aquel país montanhòl berberofòn “recep pas lo meteis tractament que la rèsta de Marròc”. En mai d’aquò, assegura que las femnas an un “ròtle clau” dins las mobilizacions car la majoritat dels caumaires son de femnas.

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
1.

No es això, companys no es això...Lluis Llach.
Si tenen raó, que la tenen, que els escoltin, començo a veure que això s'aixeca, i que tot pot canviar, però costarà.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article