Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’Institut d’Estudis Araneses s’es presentat al País Valencian

Après presentar l’IEA-AALO en çò de l’Académia Valenciana de la Lenga, Jusèp Loís Sans faguèt una conferéncia sus l’acadèmia aranesa a l’Universitat de Valéncia

| Aué TV
Dimècres passat, 26 de mai, l’Institut d’Estudis Araneses - Acadèmia Aranesa de la Lenga Occitana (IEA-AALO) foguèt presentat a Valéncia en çò de l’Acadèmia Valenciana de la Lenga (AVL), valent a dire l’institucion responsabla de la regulacion de la lenga catalana al País Valencian.
 
Lo president de l’IEA-AALO, Jusèp Loís Sans, foguèt aculhit per son omonim valencian, Ramon Ferrer, e participèt a la sesilha plenièra de l’instutucion. Aquí, Sans presentèt als academicians valencians lo prètzfach de l’IEA-AALO en tot soslinhar la tòca “d'investigar e estudiar er aranés, e establir es critèris dera normativa d'acòrd damb es principis dera gramatica occitana deth lingüista occitan, Loís Alibèrt, e es nòrmes ortografiques der aranés, coma part integranta der espaci lingüistic e culturau occitan”, çò rapòrta Aué TV.
 
Puèi, Sans faguèt una conferéncia a la Facultat de Filologia de l’Universitat de Valéncia, ont detalhèt lo trabalh realizat quotidianament al sen de l’Acadèmia Aranesa de la Lenga Occitana.
 

abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

carles països valencians
20.

#19

No és un problema politic ... és filològic, cultural i social. Els politics, començant pels catalans, ho han cagat tot. Cal anar a l'arrel del problema, per això cal aguaitar a Occitània. Mai en la vida els valencians acceptarem "català" per a la nostra llengua, mai, perquè tenim raons filològiques, històriques, sociològiques i culturals per a dir-ho. per això cal l'AVL que regula el nostre parlar valencià, de fet ho fa, no és l'IEC, han fet mal els catalans de no respectar la nostra cultura diferenciada, ni existixen els paìsos catalans, ni nosaltres parlem català, a l'hora s'afirma amb veritat una preciosa unitat de la llengua en els parlars OC. Els valencians dignificarem la llengua donant-li un segle d'OR que els catalans volen apropiar-se. El primer escriptor que va passar de l'occità a la llengua valenciana fou Auxiàs March. Al mateix temps que a catalunya comença a dir-se llengua catalana a Valéncia li se diu llengua valenciana. No pot catalunya dir que tot es català, Jaume primer va dur l'occità, ell parlava occità i a poc a poc eixe occità variat es va tranformar en català i valencià i mallorquì.
MOlts intelectuals i filòlegs ja ho accepten, catalunya ha manipulat molt la llengua i la història, però com deien els antics " veritas se ipsa defentdet" al remat s'aclarix tot.
la politica catalanista ha dividit, ells han sigut els secessionistes.
torne a dir, la UNITAT ENS LA DONA OC

  • 4
  • 6
Pirolet
19.

#14 A Mallorca, mentre va manar la dreta de Canyelles, no hi va haver gaire problemes per saber si parlaven mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterés. Tot era catalá i TV3 arribava e ses Illes sens entrebancs. Mentretant, al país valenciá, la colla de Monsonís-Cabanes van muntar tot un circ amb el valenciá per poder prendre la Generalitat a l’esquerra, amb l'ajuda del Partit Valencianista" de González Lizondo, l'antic alcalde franquista de Valéncia ciutat. I va funcionar! I tant que si! I van arribar a fer la guerra al repetidor de TV3 a Castelló.
Tornant a ses Illes, després d’un govèrn d’esquerres va arribar la dreta dura del PP dels corruptes Matas i Bauzás , hereva de l’Alianza Popular franquista i es va muntar l’enrevessada bajanada del “mallorquí” i de la Haca-dèmia, com deia la cartelera Turia de la de valéncia. Continueu fent el llit pels peperos, donant-lis arguments secessionistes, i us quedareu “a la luna de Valencia”, que ja no ho podreu dir en catalá o valenciá, com volgueu.

  • 2
  • 3
Pirolet
18.

#11 Mercé Carles! Em posaré a parlar el tararotés! Ja a casa, la dona parla donés, el xiquet, xiquetés i jo joés! Si afegeixes que parlem catalá quan diem « ja parlo » i « sortida » i valenciá quan diem “yo parle” i “eixida”, no hi a cap dubte: som poliglòts!

  • 1
  • 4
carles països valencians
17.

Preciós, fabulós, acertat, JOAN MARAGALL, POETA CATALÀ

"hi ha una llengua dolça, dolça, molt difosa i matisada, virolada"

"Al voltant del Pirineu i més lluny, escampant-se pels plans cap a Tolosa i cap a Pau i també tot arran del mar cap a Marsella i més enllà, i de la nostra banda igualment per la costa i les illes fins a Múrcia, hi ha una llengua dolça, dolça, molt difosa i matisada, virolada diríem, alterada per tants accidents i tantes influències, però fonamentalment una i sencera, i que en el seu fonament es recorda del Llatí com cap altra; o potser és que el Llatí, del del fons de la tomba silenciosa, pensa en ella més que en cap més, i la vol per hereva i no pot dir-ho" (Joan Maragall, 1905).

  • 2
  • 0
carles països valencians
16.

#15

si la veritat et pica t'arrasques maleducat, les coses són així de clares, catalans, mallorquins, algheresos, valencians, PARLEM UNA MATEIXA LLENGUA, són parlars de la llengua occitana. DE FET TOTS ENS ENTENEM tant a nivell parlat com escrit.
el secessionisme l'han creat els catalanistes, jo t'he posat raons, tu només sentiments quimèrics i politics, n'hi ha que ser seriosos, pots rebatir-me amb raons vàlides? tot el catalanisme sap que l'occità és la mare de tots els parlars OC i que el català és dialecte de l'occità.
nyas coca!!!!!!!!!!!!!!!
la unió fa la força, millor tots units defensant la llengua comuna i no una modalitat, els catalanistes volen acabar amb les modalitats i imposar "la seva" el cas de mallorca clama al cel, vos han fet creure que sòu uns idiotes si parleu el mallorquì clàsic, ignorat!!!!!!!!!!!!! el mallorqui es preciós i cal conservar-lo com és sense catalanismes i modismes forasters ... conec molt be el mallorqui, he viscut molts anys entre mallorquins i era un goig cada u parlar la seua modalitat OC

  • 2
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article