Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Euròpa recep cent mila immigrants per la Mediterranèa en mièg an

Las arribadas se son reduchas del 44% en comparason amb l’an passat. Itàlia es la principala primièra pòrta

| ProActiva Open Arms
L’Organizacion Mondiala de la Migracion (OMM), restacada a l’ÒNU, a anonciat qu'ongan èran ja arribats mai de cent mila immigrants en Euròpa, concretament 101 210 (segon de donadas del 3 de julhet passat), çò rapòrta VilaWeb.  L’85% de la intradas se son fachas en traversant la Mediterranèa centrala, que jonh las plajas de Libia amb l’estat italian. Al total, 85 183 personas son passadas per aquela rota. Las autras pòrtas d’intrada a l’UE son Grècia (9290), l’estat espanhòl (6464) e Chipre (273).
 
Pendent aqueles sièis meses, l’OMM a enregistrat 2247 mòrts, dont lo 96% sus la rota de la Mediterranèa centrala, ont los refugiats e los immigrants devon far un trajècte de centenats de quilomètres se son pas assistits per las barcas de las organizacions umanitàris o de Frontèx (l’agéncia europèa de la proteccion de las frontièras) o de la marina italiana.
 
Totun, las donadas dels mòrts se basan solament suls còrses que se son poguts recuperar après los naufragis de las barcas que transpòrtan los refugiats e los immigrants. Las organizacions umanitàrias asseguran que la donada reala es fòrça pus nauta, perque fòrça cadavres se recupèran pas e i a de naufragis sens cap de testimòni.
 
Las donadas d’ongan rebaton dos faches importants. La primièra es la reduccion de las arribadas del 44%. En 2016, lo nombre de personas qu’atenguèron Euròpa per las divèrsas rotas migratòrias foguèt de 231 503.
 
Ls causa d’aquela reduccion es mai que mai lo refortiment e lo barrament de las frontièras, tala coma se pòt veire en las barralhas que se bastiguèron sus la frontièra  de Macedònia e Grècia, d’un caire, e d’Ongria e Serbia, de l’autre. En consequéncia d’aquò i a aperaquí 62 000 personas atrapadas en Grècia a l’ora d’ara. La majoritat vivon dins de  camps de refugiats gerits per la polícia e l’armada. Lo pache signat entre l'UE e Turquia per arrestar la partença de naus devèrs las islas grègas de la mar Egèa es un autre factor qu'a ocasionat aquela reduccion d’arribadas.
 
Lo segond element que lo demòstran las donadas de l’OMM es la revirada de las rotas migratòrias. En 2016, la rota principala èra la Mediterranèa orientala, que restaca Turquia amb los Balcans en passant per las illas grègas. Entre genièr e julhet de l’an passat, i passèron 158 527 personas, una chifra qu'ongan s’es reducha a 9920. A causa del durciment de las frontièras s’es recuperat de rotas migratòrias “classicas” coma la Mediterranèa centrala o l’estrech de Gibartar.
 
 
L’OMM exigís mai solidaritat de l'UE amb Itàlia
 
Lo director general de l’OMM, William Lacy Swing, a reclamat a l'UE e als govèrns dels païses membres que coopèren per “ajudar a salvar mai de vidas en Mediterranèa”, mas qu'ofriscan tanben d’ajudas a Itàlia per recebre, assistir e lotjar las personas rescatadas.
 
“Itàlia a demostrat constantament una volontat e una determinacion de salvar e d’ajudar a de centenats de milièrs de personas que son arribadas sus sas còstas. L’aculhida dels immigrants rescatats pòt pas èsser solament un afar d’Itàlia, mas una question de l’ensems d’Euròpa”, çò a dich Lacy.
 
 



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
10.

Los cal enviar a ca la Merkel, e tots los que volen que continui la guerra de Siria.

  • 0
  • 0
Emmanuèl Isopet
9.

#7 Le Figaro, plan bon jornal. Sabi pas perqué, mas me dobtavi que legissiatz pas L'Humanité.
Podètz cantar Provençau e catolic, me derenga pas. Aimi plan lo monde que cantan, e la version que donatz es agradiveta!
Mercés per la recepta del fetge, ieu tanben es atal que l'aimi.
Per se rosigar lo fetge, evidentament es pas possible, mas cercavi una expression per dire un sentit, e ai pas trobat exactament, qué diriatz per parlar de qualqu'un que se tafura, que se degalha la santat de tant de pensaments?

  • 23
  • 2
Septimus Ravachol London-on-Mortimer
8.

#7 Prouvençau e islami , prouvençau e catouli, bòf, qu'enchaut ? Propaganda contra propaganda, eissudas de la mèsma topina escura, una sècta val l'autra ! Ni Dièu ni Mèstre ! Ni Dièu ni Mèstre !

  • 25
  • 6
septime severe
7.

#4 1°se rosigar lo fetge, se pòt rosigar un osse,mai lo fetge se manja en lo copant ambe un cotèu, un cop qu'es cuech amb d'alhet e de juvèrt, se ditz pereu que la vaca rosiga que copa l'èrba amb sei dents se pòt dire de dos omes que s'aman pas que se manjarián lo fetge 2° dins le figaro de dimarts passat s'atroba l'article que m'a inspirat lo comentari : l'immense enjeu des migrations,de Raymond Girard; vos inviti a lo legir e a li respondre 3°ieu, canti prouvençau e catouli- nostro fedo a fach un cabrite non pas nosto fe a jamai fali

  • 2
  • 14
nom
6.

#3 ah vèsi que fas servir ton patès del bled...

  • 2
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article