Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un icebèrg grand coma Lauragués s’es destacat d’Antartida

La massa de glaç pesa mai de mila miliards de tonas e fa un mes que se’n prevesiá lo destacament

Un icebèrg de mai de 5900 km2 —gaireben coma Lauragués— se destaquèt dimècres passat d’Antartida. La massa de glaç pesa mai de mila miliards de tonas e fa un mes que se prevesiá que se destacariá de la nomenada plataforma Larsen C, qu’ara es d’un 12% mai petita.
 
Totun, es pas l’icebèrg pus grand de l’istòria. Aquel recòrd lo ten un que se destaquèt de la nomenada plataforma Ross l’an 2000, e qu’èra gaireben lo doble de l’icebèrg actual.
 
 
Greenpeace avertís qu’es un senhal del cambiament climatic
 
Lo director de l'unitat scientifica de Greenpace, Paul Johnston, a declarat que “probablament es un senhal de la repercussion globala del cambiament climatic e del besonh urgent d’aplicar l’acòrdi de París”, segon çò qu’a raportat l’organizacion ecologista.
 
 
L’impacte sul nivèl de la mar serà pichon
 
De son costat, lo geològ Jerónimo López Martínez, diguèt a la ràdio espanhòla Cope que lo blòc de glaç es pas a navigar devèrs cap de direccion. Segon lo geològ, l’icebèrg demorarà encalat, puèi evolucionarà segon los corrents marins e sa repercusion serà “pichona” sul nivèl de la mar, car la part pus granda de son volum se trobava dins las prigondors marinas.
 
Ça que la, segon López Martínez, las trencaduras de glaç “son pus frequentas” darrièrament.
 
Lo politician aranés Àlex Moga a publicat sus Facebook qualques imatges de l’icebèrg.
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
1.

Cal reciclar, pas embrutar la natura, netejar lo bosc, recolhir aquel paper de plastic brut que fa lorda,....

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article