Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Collectatge vidèo en occitan en Montanha Negra

L’objectiu principal èra la lenga d’òc e non pas de presentar un biais de trabalhar tradicional

Rec11prod amb Quintin Peiràs vos presentam un trabalh de collectatge vidèo de la paraula occitana que lo venèm d’acabar. Rodèrem aquel filmòt en decembre de 2016. S’agís del collectatge d’un moment que passèrem quasiment pas qu’en occitan, a cò de Loís dins la Montanha Negra del sud d’Erau. Loís es retirat e comencèt de trabalhar en faguent lo manescal, mestièr que li ensenhèt son grand. Al començament del filme se pòt veire en foncionament la farga vièlha de son grand. Puèi la convèrsa ven mai liura e Loís nos descriu divèrses espleches que i a dins la farga e nos explica d’aspèctes de la vida qu’a viscuda.
 
Avèm realizat aquel filme per documentar l’occitan parlat per un locutor que l’a agut per lenga primièra e per lenga de trabalh. L’objectiu principal èra donc la lenga d’òc, non pas de presentar un biais de trabalhar tradicional, e mai lo tractament d’aquel biais de trabalhar coma manescal pòsca semblar confús. Esperam qu’als legeires de Jornalet e al monde interessats per la lenga occitana lor farà gaug d’agachar aquel trabalh. Podètz agachar aquel vidèo sus la plataforma YouTube
 

 
 
 
 
Quintin Peiràs
 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo mainatge del canalet Lengadòc
2.

Remercii lo Loís són fraire e l'amic qu'era present per aveire charrar davant una camera çò qu'es pas tant aisit coma se pensa.L'accent es sens cap de dobte autèntic e mai d'un e ieu primièr deuria ne prene leiçon.Mas que la lenga es venguda paura ,tre qu'on engimbra una discutida un pauc mai complicada ,lo francès tòrna.Los francismes se compton pas pus :es aital es lo patoés lo qu'ai conescut e per ieu es la lenga el passat del manca de dignitat e de consciencia de pòble.Se lo pòble occitan se deu reviscolar quauque jorn es amb una lenga digna e que posa don vocabulari e sa sintaxi dins son patrimòni o sa creacion mai autèntica que se pòsque.

  • 1
  • 0
nom
1.

Segur que fa plaser d’ausir d’occitan que sembla a d’occitan, me congosti tot e còp d’escotar.
Per la farga … es iò que tirava lo buffet al pairin de quand èri pichon. L’agachavi d’oras a ferrar los cavals (tsabals), biòus e vacas.

Sonque de polits remembres…


òsca n'en vòli d'autres..

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article